Büntetőper

2024.02.23. 14:15

Vizsgálja az Igazságügyi Felügyelet a Vlad Pascu ügyének tárgyalására kirendelt bíró magatartását

Illusztráció

Agerpres

Az Igazságügyi Felügyelet (IJ) pénteken bejelentette, hogy hivatalból ellenőrzést rendelt el a drogos állapotban két fiatalt halálra gázoló Vlad Pascu büntetőperének első tárgyalásán történtekkel kapcsolatban.
Az IJ közleménye szerint megvizsgálják, hogy az ügyet tárgyaló bíró áttanulmányozta-e az ügyiratot a csütörtöki tárgyalási időpont előtt, hogy milyen magatartása volt a tárgyalóteremben, illetve hogy fennáll-e valamilyen összeférhetetlenségi helyzet az üggyel kapcsolatban.
Ugyancsak pénteken a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CMS) is közölte, hogy a médiában megjelent információk alapján indítványozta az IJ-nél, vizsgálja ki, hogy történt-e fegyelmi vétség az ügyben.
Vlad Pascu perének első tárgyalása csütörtökön halasztással végződött, a következő tárgyalást március 14-re tűzte ki a mangaliai bíróság.
A döntést követően a balesetben elhunyt fiú édesapja a tárgyalóteremből való távozásakor arról számolt be az újságíróknak, hogy a bíró a fia hollétéről érdeklődött. "Megkérdezte tőlem, hogy itt van-e a fiam a teremben. Kérte a személyi igazolványát. Soha életemben nem láttam még ilyen bírót" - fogalmazott az édesapa.
Egy másik érintett szülő szerint a bíró felkészületlen volt és rágógumit rágott az ülés alatt.
Csütörtökön az elhunyt lány családjának ügyvédje, Adrian Cuculis elmondta, hogy Vlad Pascu egyik ügyvédje visszalépett a jogi képviseletétől, a másik pedig tájékoztatta a bírákat, hogy részt vesz a fővárosi ügyvédi kamara tiltakozó akcióján, ezért nem tud megjelenni a tárgyaláson. Ezért a mangaliai bíróság halasztott, és március 14-re tűzte ki a következő tárgyalást.
Adrian Cuculis azt is elmondta, indítványozta, hogy a gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, a baleset helyszínének elhagyása és tiltott szer hatása alatti járművezetés vádat módosítsák emberölésre és emberölési kísérletre.
A Konstanca megyei törvényszék ugyanakkor csütörtökön 30 nappal meghosszabbította Vlad Pascu előzetes letartóztatását.
A fiatalember ellen 2023 októberében emelt vádat a mangaliai ügyészség. A vádirat szerint tavaly augusztus 19-én az akkor 19 éves Vlad Pascu bedrogozva vezetett, és autójával az út szélén haladó gyalogosok közé hajtott a tengerparti 2 Mai település bejáratánál. A balesetben meghalt egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember, további három fiatal pedig megsérült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában