Statisztika

2024.02.05. 15:39

Tavaly 21 százalékkal több daganatos megbetegedést diagnosztizáltak Romániában, mint 2022-ben

Illusztráció

Agerpres

Tavaly 21 százalékkal több daganatos megbetegedést diagnosztizáltak Romániában, mint egy évvel korábban - közölte hétfőn a Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége (FABC) az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataira hivatkozva.
A szervezet szerint a Romániában nyilvántartott rákbetegek száma 2023-ban meghaladta az 550 ezret.
A FABC elnöke, Cezar Irimia a rák elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, több mint 20 ezer olyan halálesetet okoznak a rákbetegségek az országban, amelyek elkerülhetőek lennének. Ez az arány 45 százalékkal magasabb az európai átlagnál.
Irimia rámutatott, bár az egészségügy költségvetése nőtt, a pénz továbbra sem elég, az életmentő gyógyszerek nem jutnak el a betegekhez. "Továbbra sem remélhetjük, hogy hozzáférhetünk az új, innovatív kezelésekhez, ezen a téren továbbra is 5-6 év a szakadék köztünk és az Európai Unió között" - fogalmazott. Hozzátette, az országos rákellenes terv gyakorlatba ültetésének hiányában az országos szűrőprogram is várat magára.
Beszélt arról is, hogy a kórházak gyógyszerellátása rendkívül gyenge, de emellett a háziorvosok hiánya is problémát okoz. Mint hangsúlyozta, egyre több háziorvos vonul nyugdíjba, az utánpótlás pedig nem elégséges, a családorvosi szakma nem vonzó a fiatal diplomás orvosok számára. "Ez a nagy probléma: amikor nem lesz családorvos, összeomlik a teljes egészségügyi rendszer" - jelentette ki.
A FABC szerint a rákegyenlőtlenségi nyilvántartás adatai azt mutatják, hogy európai viszonylatban Romániában a legmagasabb a mell- és méhnyakrák okozta, illetve a negyedik legmagasabb a tüdőrák okozta korai halálozási arány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában