Máramaros megye

2024.02.19. 09:28

Segítséget kért a hegyimentőktől két ukrán állampolgár

Forrás: Facebook/Salvamont Maramures

Agerpres

Két ukrán állampolgár kért segítséget a 112-es sürgősségi segélyhívó számon a román hatóságoktól. Az apa és fia a Máramarosi-havasokon keresztül jutottak be Romániába - számolt be hétfőn a Máramaros megyei Salvamont igazgatója.
Dan Benga tájékoztatása szerint az 52 éves férfi és a 23 éves fiatal Petrovabisztra (Bistra) térségében tévedt el a hegyekben, egy nehezen megközelíthető területen. Elpanaszolták, hogy nincs vizük, élelmük, és fáznak, mert nincs megfelelő öltözetük, és attól tartanak, hogy az ukrán határőrök elfogják őket. Az igazgató elmondta, hogy a Salvamont munkatársai a petrovabisztrai határrendészek egy csoportjával együtt elindultak a hegyre megkeresni a két ukrán férfit. 
Másfél óra után a hegyimentők hótalpakon folytatták a keresést, mivel a vastag hóréteg miatt a Salvamont mentőjárművét hátra kellett hagyják. Később elérték a két bajba jutott férfit, akik enyhén kihűltek, éhesek és szomjasak voltak. A hegyimentők forró teát, energiaszeleteket, ételt, hővédő fóliát vittek nekik, majd a hegyről való leereszkedést szervezik meg.

Egyébként az elmúlt 24 órában 59 segélykérés érkezett a hegyimentő-szolgálathoz - tájékoztatott hétfőn a Facebook-oldalán a Salvamont. A bejegyzés szerint munkatársaik 68 személynek nyújtottak segítséget. Közülük 15-öt a mentőszolgálat vagy a SMURD kórházba szállított. A legtöbb segélykérés a lupényi (kilenc), a predeali (nyolc) és a brassói (hét) hegyimentőkhöz érkezett. A Salvamonttól ezenkívül 43 betelefonáló kért információkat és tanácsokat a turistaútvonalak és sípályák állapotáról az elmúlt 24 órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában