Közlemény

2024.02.05. 16:53

PSD: Cioloş a fő felelős Románia helyzetéért a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatti jogvitában

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a nemzetgazdaság aláásásával vádolható Dacian Cioloş korábbi miniszterelnök a felelős azért, hogy Románia 'kritikus helyzetbe' került a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatti jogvitában.
A PSD hétfői közleményében emlékeztetett, hogy február 10-ig várható ítélethirdetés abban a kártérítési perben, amit a kanadai Gabriel Resources kanadai vállalat indított a román állam ellen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál. A párt szerint bármi is lesz majd a döntés, 'nyilvánvaló', hogy amikor Dacian Cioloş kormánya kérte az UNESCO-tól Verespatak felvételét a világörökségi listára, a politikus tudta, hogy ezzel sérülnek Románia érdekei a kitermelési jogot birtokló vállalattal már megkezdett vitában.
A szociáldemokraták állítása szerint Cioloş 'nagyon jól tudta', hogy ezzel a döntésével a román állam megszegte a kötelezettségét, ezért a romániai adófizetők hatalmas kártérítés kifizetésére kényszerülhetnek, ami rendkívül negatívan érinti majd a nemzetgazdaságot.
'Ilyen körülmények között Dacian Cioloş a nemzetgazdaság aláásásával vádolható, és végképp elbúcsúzhat köztisztségek betöltésétől. Cioloş nem kérheti többé a polgárok szavazatát, akiket döntéseivel hatalmas károk megtérítésére ítélhetett' - olvasható a közleményben.
A PSD szerint ugyanúgy felelős a történtekért Ludovic Orban volt miniszterelnök is, akinek a kormánya újraindította az eljárást az UNESCO-nál, miután a PSD-kormány az eljárás felfüggesztését kérte a jogvita rendezéséig. Emellett felelős a párt szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is, amelynek miniszterei a Cîţu-kormány idején hevesen ellenezték az UNESCO-hoz intézett kérés visszavonását, annak ellenére, hogy az akkori pénzügyminiszter figyelmeztetett: Románia hatalmas, 0,5 és 3,5 milliárd dollár közötti kártérítést kockáztat.
'A probléma az, hogy a román állam a kitermelési jogot biztosító jobboldali kormányok révén egy olyan kötelezettséget vállalt, amelyet Cioloş, Orban és az USR tudatosan megszegett, meghiúsítva ezzel a jogvita békés rendezésének összes lehetőségét' - zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában