Katonaság

2024.02.07. 10:02

Még ebben az üléssszakban elfogadhatja a parlament az önkéntes katonai szolgálat bevezetését

Forrás: Facebook / MApN

Agerpres

A védelmi minisztériumnál jelenleg kidolgozás alatt áll egy törvénymódosító tervezet, amely szerint bevezetik a négyhónapos önkéntes katonai szolgálatot a 18 és 35 év közötti nők és férfiak számára - közölte kedden Laurenţiu Leoreanu, a képviselőház védelmi bizottságának elnöke.
A politikus a parlament védelmi bizottságai és Angel Tîlvăr védelmi miniszter találkozója után nyilatkozott a sajtónak.
Leoreanu beszámolója szerint a megbeszélésen három jogszabály került szóba: az egyik a védelmi törvény, amelyik a szakbizottságok jóváhagyására vár, a második a 446/2006-os törvényt módosító tervezet, amelyet 2022-ben kezdtek el kidolgozni a védelmi minisztériumban, és többek között az önkéntes katonai szolgálatra is kiterjed, a harmadik pedig a katonák jogállására vonatkozó törvény tervezete, amelyet hamarosan véglegesítenek.
A politikus azt is elmondta, a keddi találkozón a védelmi miniszter ismertette a 446-os törvényt módosító tervezetet. E szerint önkéntes katonai szolgálatot a 18 és 35 év közötti nők és férfiak teljesíthetnek. A szolgálati idő 4 hónap, amely alatt ingyen szállást és fizetést is kapnak a jelentkezők. Leoreanu szerint felmerült, hogy a fizetés összege a négy hónapra a bruttó országos átlagbér háromszorosa legyen, de az összeget még nem rögzítették.
Ez a tervezet a pénzügyminisztérium véleményezésére vár, és a védelmi bizottságok, illetve a védelmi miniszter is azt szeretné, hogy még ebben az ülésszakban megvitassa a parlament - mondta a képviselő.
Leoreanu azt is közölte, hogy tudomása szerint megkezdődött a katonai szolgálatra alkalmas tartalékosok nyilvántartásba vétele is. Hozzátette, hogy az érintetteket a nyilvántartásba vételük után egy-két hetes alapkiképzésre hívják be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában