Hadsereg

2024.02.06. 17:22

Kelemen Hunor: A katonai szolgálatról szóló vitának az államfőtől kellett volna indulnia

Illusztráció

Fotó: Gönczy Tamás

Agerpres

A katonai szolgálatról szóló vita természetes sorrendje az lett volna, ha a témát Románia elnöke vetette volna fel, majd a parlamentben vitáztak volna róla, és a vezérkari főnöknek csak ez után kellett volna előállnia az érveivel - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden a Digi 24-nek nyilatkozva. Kijelentésének előzménye, hogy a román hadsereg új vezérkari főnöke, Vlad Gheorghiţă tábornok egy interjúban a lakosság háborús helyzetre való felkészítését előíró törvény elfogadását sürgette.
Kelemen kifejtette, a román állam jelenleg is hadserege modernizációján dolgozik, és a sorkatonasághoz való visszatéréshez alkotmánymódosításra lenne szükség, amely nem kapná meg a szükséges parlamenti támogatást.
„Talán jobb lett volna, ha ezt a nyilatkozatot Románia elnöke teszi, mégiscsak ő a hadsereg parancsnoka - akkor valószínűleg másképp értelmezik. Abban viszont a vezérkari főnöknek igaza van, hogy Romániának mindenre fel kell készülnie - ezt teszi egész Európa, pánikba esés és pánikkeltés nélkül, anélkül, hogy küszöbön álló háborúról beszélnénk. Nincs ilyen veszély, ezt ismét le kell szögezni. Miután felvázoltuk a jelenlegi helyzetet, rátérhetünk a részletekre. (...) A természetes sorrend tehát ez lett volna: egy politikai vita, amely az államfőtől indul, utána a parlamenthez kerül, és utána persze Vlad tábornok és a hadsereg többi vezetője is jöhetett volna a maga érveivel” - mondta az RMDSZ elnöke.
Úgy vélekedett, közvetlen háborúveszély ugyan nincs, de 'a világ megváltozott, és nem jó irányba', ezért jómaga sem túlságosan optimista.
„Románia és minden állam beruház a biztonságba, állampolgárai biztonságába; ez történik Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon és Nagy-Britanniában, tehát Románia nem kirívó, csak mi kicsit szokatlanul fogjuk fel. (...) Ha a társadalom nincs felkészülve és nem kezeli higgadtan a kérdést, akkor az emberek azonnal pánikba esnek. Ezt meg kell értenie Vlad tábornoknak is, a politikusoknak is, azoknak is, akik támogatják, és azoknak is, akik nem” - fogalmazott Kelemen Hunor.
Nyomatékosította, a hadsereg és a politikum szintjén is egy ilyen jellegű kérdést kontextusban kell megtárgyalni, érvekkel alátámasztva, felelősségteljesen, és mind a hadseregnek, mind a politikumnak felelőssége megnyugtatni a lakosságot. Azt is elmondta, a közvélemény-kutatások szerint a fiatalok zömét egyáltalán nem vonzza a hadseregbe való belépés. „Ez egy más generáció, más vágyakkal, más értékekkel” - jelentette ki a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában