Üzenet

2024.02.20. 13:15

Iohannis: A romák felszabadítására való megemlékezés a valós integrációjukra való elkötelezettséget mutatja

Agerpres

A felszabadításukra való megemlékezés a politikusok és a polgárok közös elkötelezettségét mutatja arra, hogy lehetővé tegyék a romák valódi politikai, gazdasági és társadalmi-oktatási integrációját - állapította meg a romák felszabadításának napja alkalmából megfogalmazott keddi üzenetében az államfő.
Klaus Iohannis gondolatait Sergiu Nistor elnöki tanácsos tolmácsolta A romák felszabadítása és ennek jelentősége a roma kisebbség és a román társadalom számára című bukaresti rendezvényen.
Üzenetében az államfő rámutatott arra, hogy a 168 évvel ezelőtti eseményre való megemlékezéssel a román állam elismeri a romák évszázadokig tartó szenvedéseit, és tiszteleg a diszkrimináció áldozatai előtt, annál is inkább, mivel a jogi értelemben vett felszabadításuk nem tudta megszüntetni a romák leszakadását, ami az idők folyamán a megbélyegzésükhöz vezetett.
'Bár felszabadultak, a romák továbbra is szegények maradtak, marginalizálták őket és megpróbálták eltörölni az identitásukat. Ennek drámai pillanatát a második világháború alatti deportálások jelentették. Csak ennek az örökségnek a leküzdésével lesz Románia modern, európai ország' - fogalmazott Iohannis.
Az államfő üdvözölte a kormány erőfeszítéseit a 2022-2027 közötti időszakra szóló országos romastratégiájában rögzített célok megvalósítására. Üzenetében a múlt feldolgozását a jelen egyik legfontosabb kihívásának nevezte.
Emlékeztetett arra, hogy az új közoktatási törvény szerint a Romák történelme, rabszolgasága deportálása című választható tantárgy 2025-től szerepel az iskolai tantervben. 'Az új nemzedékeknek ismerniük kell a múltnak ezeket a fájdalmas vonatkozásait, hogy az oktatás, a tolerancia és a kölcsönös tisztelet révén felvehessék a küzdelmet a diszkriminációval és a gyűlöletbeszéddel' - állapította meg az államfő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában