Tüntetés

2024.02.04. 19:44

Elhalasztották a hétfőre meghirdetett általános sztrájkot a helyi közigazgatásban dolgozók

Két héttel elhalasztották a hétfőre meghirdetett általános sztrájkot a helyi közigazgatásban dolgozók, esélyt adva a kormánynak, hogy ez idő alatt teljesítse követeléseiket - jelentette be vasárnap a Columna-SCOR szakszervezeti szövetség.

Forrás: Stirile Pro TV

MTI

A helyi önkormányzatok alkalmazottai határozatlan időre szóló általános sztrájkba léptek volna hétfőn, miután szerdán, január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartottak. A tiltakozást azután napolták el, hogy egy szavazás során kiderült: a szakszervezeti tagok 85 százaléka a kormánnyal való kiegyezést támogatja. A szakszervezeti szövetség vezetése ennek nyomán úgy döntött: két hét "fegyverszünetet" hirdet, esélyt adva arra, hogy a kabinet megtalálja a megoldást követeléseikre.

Azt kérik, hogy a kormány alkalmazza maradéktalanul a közalkalmazotti bértörvényt az ágazatban, és érvényesítse törvényben rögzített jogaikat, emelje béreiket. A szakszervezeti szövetség emlékeztetett: Bukarest immár ötödik éve befagyasztotta a helyi közigazgatásban dolgozók bérének alapját adó alpolgármesteri fizetéseket, így az ő juttatásuk sem növekedhetett. Azt is kérik, hogy a kormány juttasson több pénzt a szerintük alulfinanszírozott helyi közigazgatásnak.

Lucian Puiu szakszervezeti szövetségi elnök korábban közölte: a sztrájkban több mint 800 község 11 ezer önkormányzati alkalmazottja venne részt, és a városi polgármesteri hivatalok dolgozóinak a szolidaritására is számítanak. A szakszervezeti szövetség képviselői a héten tárgyalásokat folytattak a kormánnyal, de ezek nem vezettek eredményre. Most közölték: azt várják a pénzügyi, munkaügyi és fejlesztési tárca döntéshozóitól, hogy a következő két hétben találjanak megoldást követeléseikre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában