ANAF

2024.02.06. 11:53

Elemzés: 80 százalékkal nőtt 2023 első három negyedévében a természetes személyeknél végzett adóhatósági ellenőrzések száma

Illusztráció

Agerpres

Az elmúlt öt évben jelentősen megnövekedett a természetes személyeknél végzett adóhatósági ellenőrzések száma, csupán 2023 első három negyedévében több mint 80 százalékos volt a növekedés az előző évhez képest - derül ki a Deloitte kedden közzétett elemzéséből.
A pénzügyi tanácsadói cég szakértői szerint azért nőtt meg az adóhatóság (ANAF) érdeklődése a természetes személyek iránt, mert az utóbbi években diverzifikálódtak a jövedelmeik, amelyeket sok esetben hiányosan vallanak be.
Elemzésében a Deloitte az ANAF adataira hivatkozott. Ezek szerint 2022-ben 284 ellenőrzést végeztek természetes személyeknél, amelyek eredményeként 141 adóhatározatot adtak ki, összesen 47,6 millió lej értékben. Ehhez képest 2023 első három negyedévében az ellenőrzések száma már 512 volt, 80 százalékkal több, mint a teljes előző évben, és összesen 53,5 millió lej értékben adtak ki 127 adóhatározatot.
Az elemzés szerint ezek a számok idén 'valószínűleg' jóval magasabbak lesznek az adószabályok módosulásai miatt. Ezeknek megfelelően változott a 25 millió eurónál nagyobb vagyonú természetes személyek adózása és 16 százalékól 70 százalékra nőtt az igazolatlan eredetű vagyonok adója.
A Deloitte azt ajánlja a módosulások által érintett személyeknek, hogy készüljenek fel az ellenőrzésekre, szerezzék be idejében a vagyonuk eredetét igazoló dokumentumokat és tájékozódjanak a lehetséges jogorvoslati lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában