Szállítmány

2024.01.10. 14:02

Rekordmennyiségű, 36 millió tonna gabona hagyta el 2023-ban a konstancai kikötőt

Illusztráció

Agerpres

Újabb gabonaexport-rekordot állított fel 2023-ban a konstancai kikötő, elsősorban a megnövekedett ukrajnai gabonaszállítmányoknak és az európai uniós finanszírozású infrastruktúra-fejlesztő projekteknek köszönhetően - nyilatkozták szerdán a Reutersnek a kikötői hatóság képviselői.
Adataik szerint tavaly 36 millió tonna gabona hagyta el a konstancai kikötőt, 50 százalékkal több, mint 2022-ben. Ennek a mennyiségnek mintegy 40 százaléka ukrán gabona volt. 2023-ban Ukrajna hozzávetőlegesen 14 millió tonna gabonát exportált a konstancai kikötőn keresztül, míg egy évvel korábban 8,6 millió tonnát.
A kikötő korábbi gabonaexport-rekordja 25 millió tonna volt.
Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, és Kijev számára a konstancai kikötő a legfontosabb alternatív exportútvonal, kamionnal, vasúton vagy a Dunán, uszályon érkezik ide az ukrán gabona.
A román kormány meg akarja duplázni az ukrán gabona havi tranzitkapacitását négymillió tonnára, az infrastrukturális beruházások folyamatban vannak - emlékeztetett a Reuters. A kikötői hatóság képviselőinek szerdai nyilatkozata szerint uniós finanszírozással összesen 546,8 millió euró értékű beruházást valósítottak meg tavaly, illetve fejeznek be idén. Ugyanakkor további projektek várnak jóváhagyásra, összesen 218 millió euró értékben.
A konstancai kikötő teljes áruforgalma 2023-ban 92,5 millió tonnát tett ki, ami 22,5 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest - közölték a kikötői hatóság képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában