Tájékoztatás

2024.01.30. 11:22

Kilőtték a Székelyudvarhely egyik utcájában megjelent anyamedvét és az egyik bocsát

Illusztráció

Agerpres

Nagyon agresszíven viselkedtek a befogásukkal próbálkozó hatóságokkal, ezért kilőtték hétfő este a székelyudvarhelyi Tulipán utcában kószáló anyamedvét és az egyik bocsát - számolt be kedden az AGERPRES-nek Ölvedi Zsolt alpolgármester.
Az elöljáró tájékoztatása szerint az anyamedve és két bocsa már tavaly bejárt a városba, az utóbbi időben pedig szinte naponta megjelentek a Tulipán utcában, a lakosságot többször is Ro-Alert üzenetben figyelmeztették a jelenlétükre.
Ezért a hatóságok a vadállatok áttelepítéséről döntöttek, és vasárnap egy ketrecet vittek az utcába, hogy csapdába ejtsék őket. Hétfő este az egyik bocs csapdába esett, de a szabadon lévő másik bocs és az anyamedve nagyon agresszíven viselkedtek.
'A vadászok nem is tudtak a ketrec közelébe jutni, mert az anyamedve folyton rájuk támadt, aztán elvették a csapdát, de a medve tovább támadott. De nem csak az anyamedve, hanem a másik bocs is agresszív volt. (...) Azért döntöttünk a kilövésük mellett, mert úgy éreztük: még akkor is fennáll a veszélye annak, hogy ilyen állapotban megtámad valakit a medve, ha elvisszük onnan az befogott bocsot' - magyarázta az alpolgármester.
Ölvedi Zsolt hangsúlyozta, hogy a két medve kilövése az emberek biztonságát szolgálta. Megjegyezte, hogy a hétfő esti beavatkozás veszélyes volt, és az illetékes hatóságok helyszínen lévő képviselői támadásoknak voltak kitéve.
Arra a kérdésre, hogy felmerült-e az állatok elkábítása, az alpolgármester kifejtette: azt a fegyvert, amellyel az állatokat elkábítják, csak 15-17 méteres távolságból lehet használni, amit megnehezítettek az éjszakai körülmények. Ráadásul a kábítólövedék nem hat azonnal, az állat még agresszívebbé válhat, vagy elmenekül.
A befogott bocsról Ölvedi Zsolt elmondta: a több mint egy éves állatot mikrochippel látták el, és a székelyudvarhelyi városházával szerződésben lévő vadászegyesület tulajdonában lévő, lakott területektől távol eső erdőben fogják szabadon engedni. 'A vadászok szerint elég nagy ahhoz, hogy egyedül is túléljen az erdőben' - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában