Salvamont

2024.01.15. 15:55

Decemberben több mint 750 személynek nyújtottak segítséget a hegyimentők

Forrás: Facebook/Salvamont

Agerpres

Decemberben a hegyimentők több mint 750 személynek nyújtottak segítséget, közülük mintegy 280-at a mentőszolgálat vagy a SMURD szállított kórházba, hat túrázó pedig életét vesztette - tájékoztatott hétfőn a Facebook-oldalán a Salvamont.
A hegyimentő-szolgálat bejegyzése szerint a decemberi hónapban akkor is csúcsforgalmat jegyeznek a hegyekben, ha a sípályákon nincs túl sok hó, emiatt 2023 utolsó hónapjában maximális kapacitással dolgoztak a munkatársaik. Naponta 500-600 hegyimentő teljesített szolgálatot a turisták által kedvelt, és emiatt zsúfolt helyszíneken.
December folyamán 981 segélykérés érkezett a hegyimentő-szolgálathoz, munkatársaik 767 személynek nyújtottak segítséget, közülük 285-öt kellett kórházba szállítani; 279 személyt a mentőszolgálat vagy a SMURD autóival, hatot helikopterrel szállítottak kórházba. A múlt hónapban hat túrázó vesztette életét - számolt be a Salvamont.
A bevetések nagy részére, 485-re, a sípályákon volt szükség, 133 segélykérés más hegyvidéki területekről érkezett; 54 személy a hegyimentők elsősegélynyújtó pontjainál kért segítséget. Kilenc esetben nem hegyvidéki területeken is kérték a hegyimentők segítségét nehezen megközelíthető helyeken végzett mentésekhez.
A Salvamont-csapatok négy esetben vetették be keresésre a drónokat, két esetben nyomkereső kutyákat, két esetben a búvárokat.
A Salvamonttól ezenkívül 1396 betelefonáló kért információkat és tanácsokat a turistaútvonalak és sípályák állapotáról a múlt hónapban.
A szolgálat hangsúlyozza ugyanakkor, hogy munkatársai szakmailag jól felkészültek, és képesek magas fokon ellátni feladatukat. Az ország területén működő 42 hegyimentő-alakulatnál mintegy 730 képzett hegyimentő tevékenykedik, közülük 280-an alkalmazottak, 450-en önkéntesek. Körülbelül 350 aspiráns a szakképesítés különböző fokán áll - tájékoztatott még a Salvamont.
Közölték azt is, hogy az 112-es egységes segélyhívón és a 0372126668-as vagy 0SALVAMONT számon, vagy a SALVAMONT-VODAFONE mobiltelefonos alkalmazáson keresztül egyaránt kérni lehet a hegyimentők segítségét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában