Kibertámadás

2024.01.31. 10:13

Büntetőeljárást indított a DIICOT a képviselőház elleni kibertámadás ügyében

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Büntetőeljárást indított a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a képviselőház ellen intézett kibertámadás ügyében.
A DIICOT kedd esti közleménye szerint információs rendszerekhez való jogellenes hozzáférés, a számítógépes adatok integritásának megsértése, a számítógépes rendszerek működésének megzavarása és zsarolás gyanúja miatt vizsgálódnak az ügyben. Korábban a képviselőház főtitkársága közölte, hogy kibertámadás érte az alsóház informatikai rendszerét.
Bogdan-Gruia Ivan kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter szerint a kibertámadás elkövetői mintegy 250 gigabájtnyi adatot tulajdonítottak el. Ezek között voltak személyes dokumentumok, illetve a képviselők elektronikus eszközeire vonatkozó adatok is.

Bogdan-Gruia Ivan kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter szerint a kibertámadás elkövetői mintegy 250 gigabájtnyi adatot tulajdonítottak el. Ezek között voltak személyes dokumentumok, illetve a képviselők elektronikus eszközeire vonatkozó adatok is. Az illetékes állami intézmények képviselői a helyszínen vizsgálódnak, majd a technikai jelentésük alapján Alfred Simonis házelnök meghozza a szükséges intézkedéseket - magyarázta a miniszter.
Bogdan-Gruia Ivan azt is elmondta, hogy a honlapért "a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) és a képviselőház felel".
A STS később pontosított, hangsúlyozva, hogy nem az intézmény biztosítja a képviselőház informatikai rendszerének üzemeltetését és annak biztonságáért sem felel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában