Fertőzés

2024.01.29. 17:23

Botulizmus tüneteivel kerültek kórházba gyerekek Temes megyében

Agerpres

Botulizmus gyanújával utaltak a temesvári járvány- és tüdőkórházba nyolc gyereket. A 3 és 17 év közötti gyerekeket hivatásos nevelőszülők nevelik a Temes megyei Fagymag (Fădimac) településen, és a hatóságok szerint valószínűleg az ünnepek alatt kapott házi kolbásztól fertőződtek meg.
A Temes megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság hétfőn arról tájékoztatott, hogy az egyik nevelőcsaládból két gyermek (egy 5 és egy 8 éves) január 9-én került először a lugosi városi kórházba akut gasztroenterokolitisz miatt. 15-én kiengedték őket, a kezelést otthon kellett folytatniuk, mert nem gyógyultak meg teljesen, továbbra is fennállt a merev pupilla és a megereszkedett szemhéjak tünete.
Január 20-án egy másik nevelőcsalád két gyermekénél jelentkeztek nyelési zavarok. A gyermekvédelmi igazgatóság illetékes képviselője úgy döntött, hogy az összes érintett gyermeket ismét ki kell vizsgálni. A nevelőszülők még aznap hívták a mentőszolgálatot, és mind a hét kiskorút a lugosi kórházba szállították egészségi állapotuk felmérése érdekében.
A mentőorvos megvizsgálta őket, és úgy döntött, hogy csak egy 4 éves, influenzával is kezelt kislánynak, illetve egy 5 éves, tüdőgyulladásos kisfiúnak kell kórházban maradnia.
Január 22-én az 5 éves kisfiú állapota súlyosbodott, lecsökkent oxigén-szaturációt állapítottak meg, így megkezdték az antibiotikumos kezelését. Másnapra a gyermek jobban lett.
Január 25-én a kislány állapota romlott le, ezért a temesvári Louis Ţurcanu kórházba szállították, majd miután itt felmerült a botulizmus gyanúja, átvitték a temesvári Victor Babeş kórházba. Másnap a kisfiút is átszállították ugyanoda.
Január 26-án a Temes megyei közegészségügyi igazgatóság kiszállt ellenőrzésre Fagymagra. Az ellenőrzésen jelen volt a település állatorvosa is, aki mintát vett a fogyasztott élelmiszerekből, a laboratóriumi vizsgálatok azonban egyik élelmiszer fertőzöttségét sem igazolták.
A Temes megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság azt is közölte hétfőn, hogy beutalásuk óta a gyerekek állapota javult.
A temesvári Victor Babeş kórház hétfőn délben arról tájékoztatott, hogy botulizmus tüneteivel nyolc gyermeket utaltak be. Hatnak közülük nyelési zavarai voltak és megereszkedett a szemhéjuk, további kettőnél az említett tünetek mellett aluszékonyság és gyomorpanaszok is felléptek.
'Már mindannyiuknak beadtuk a botulinum-antitoxint, és az egészségi állapotuk jelentősen javult. Még néhány napig a kórházban maradnak megfigyelésre' - közölte Adelina Marinescu, a kórház infektológus orvosa.
Hozzátette, egyelőre nem ismert a fertőzés oka.
A botulizmus a Clostridium botulinum baktérium által termelt botulinumtoxin által okozott súlyos mérgezés. Ez a toxin az idegrendszerre hathat, izombénulást okozva, szélsőséges esetben pedig a beteg életét veszélyeztetve. Tünetei izomgyengeség, légszomj, homályos látás, nyelési nehézségek, emésztési zavarok és akár bénulás is. A betegséget okozó baktériumok csak anaerob körülmények között (oxigén hiányában) szaporodnak az élelmiszerekben.
A botulizmus megelőzésére az orvosok a megfelelő élelmiszer-higiéniát javasolják, illetve az élelmiszerek megfelelő hőkezelését, mivel a magas hőmérséklet képes elpusztítani a botulinumtoxint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában