CASS

2024.01.10. 17:39

Az USR felszólította a kormányt, hogy ne vegye el a betegek és a kismamák pénzét

Illusztráció

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerdán felszólította a kormányt, hogy ne fizettessen tíz százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot (CASS) a betegszabadságon lévő munkavállalókkal és a szülési szabadságon lévő kismamákkal a táppénz és a gyermekgondozási díj után.
Az ellenéki párt közleménye szerint ezeket a kategóriákat nem szabad büntetni csupán azért, mert 'az állam képtelen szankcionálni az úgynevezett átszervezési és költségcsökkentési folyamatnak alávetett közintézményeknek azokat köztisztviselőit, akik visszaélnek a betegszabadsággal, ahogyan azt Marcel Bolos miniszter állítja'.
Az USR emlékeztetett: már a múlt év végén figyelmeztetett arra, hogy idén kevesebb pénzt kapnak a betegszabadságon lévő munkavállalók és a szülési szabadságukat töltő kismamák, mert a kormány a decemberben elfogadott 'salátarendeletben' bevezette számukra a CASS-fizetési kötelezettséget. Marcel Boloş miniszter akkoriban tagadta ezt, mondván, hogy a fiatal anyákat ez az intézkedés nem érinti, de 'kiderült, hogy hazudott' - olvasható a közleményben.
Az USR szerint abszurd a betegszabadságokkal való visszaélésekkel érvelni az intézkedés bevezetése mellett. 'Egy szülést nem lehet meghamisítani. A betegszabadságok esetében pedig az államnak azokat kellene büntetnie, akik becsapják a rendszert, nem pedig a járulékfizető betegeket megrövidíteni' - idézte a közlemény Oana Ţoiu képviselőt.
A politikus emlékeztetett, hogy idén már csak 4500-es a havi jövedelme annak a kismamának, aki tavaly még 5000 lejes gyermekgondozási díjat kapott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában