Közvita

2024.01.15. 16:42

Az orvosi kamara az egészségbiztosítási pénztár tervezeteinek visszavonását kéri

Illusztráció

Agerpres

A Román Orvosi Kamara hétfőn az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-szakellátás szolgáltatásaiért járó pontértékekről szóló tervezetek visszavonására szólította fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (CNAS).
Az utóbbi intézmény a múlt héten bocsátotta közvitára a két tervezetet. Ezek szerint az egészségügyi alapellátásban a fejenkénti díjat 7,7 lejben, a szolgáltatásonkénti pont értékét 6,2 lejben, a járóbeteg-szakellátásban pedig a szolgáltatásonkénti pont értékét 3,3 lejben szabták meg.
Állásfoglalásában az orvosi kamara aggodalmát fejezte ki a romániai egészségügyi rendszer helyzete miatt a két tervezetről szóló, január 18-ra tervezett tárgyalások előtt. Képviselőik úgy vélik: 'feltétlenül meg kell erősíteni' az alapellátás szerepét az egészségügyben, amivel csökkenne az elkerülhető kórházi beutalások száma és a közpénzek pazarlása.
A közlemény szerint a miniszterelnöki kancelláriának, a pénzügyminisztériumnak, az egészségügyi minisztériumnak, a CNAS-nak és az orvosi kamarának közösen kellene megvitatnia, hogy miként lehet hatékonyan gazdálkodni az egészségügyi rendszer számára elkülönített pénzügyi forrásokkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában