Munkaügyi minisztérium

2024.01.20. 16:27

A szolgálati nyugdíjak adózása változott január elsejétől, a hozzájárulás alapú nyugdíjaké nem

Illusztráció

Agerpres

Csak a szolgálati nyugdíjak adózása változott 2024. január elsejétől, a hozzájárulás alapú nyugdíjaké nem - közölte szombaton a munkaügyi minisztérium.
A tárca képviselői az "egyes sajtóanyagokban megjelent pontatlan adatokat" korrigálva hangsúlyozták, a hozzájárulás alapú nyugdíjak adózásában semmiféle változás nem történt: a 2000 lej alatti nyugdíjak továbbra is adómentesek, a 2000 lejt meghaladó összeg után pedig 10 százalékos adót kell fizetni. "Például egy 2800 lejes nyugdíj után 80 lej adót kell fizetni. A 4000 lejes nyugdíjat 200 lejes adó terheli" - emelték ki.
Változott azonban a nem hozzájárulás alapú szolgálati nyugdíjak adózása: az úgynevezett különnyugdíjak nem hozzájárulásos része után 20 százalékos adót kell fizetni, ha ez az összeg meghaladja a bruttó átlagbért, és 15 százalékost, ha az összeg nagyobb a nettó átlagbérnél, de kisebb a bruttó átlagbérnél - hívták fel a figyelmet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában