Tüntetés

2024.01.18. 16:18

A pénzügyminisztérium előtt tüntettek a Sanitas tagjai, 20 százalékos béremelést követeltek a kórházi alkalmazottaknak

Forrás: Facebook Sanitas

Agerpres

A fővárosi kórházak alkalmazottainak képviselői csütörtökön a pénzügyminisztérium székhelye előtt tüntettek, a bérek legalább 20 százalékos emelését követelve.
A tárca székhelye előtt megközelítőleg 250 tüntető gyűlt össze, többségük Bukarestből, mivel a Sanitas fővárosi fiókszervezete kért engedélyt erre a tiltakozó megmozdulásra - nyilatkozta az AGERPRES-nek Viorel Huşanu, a bukaresti szervezet elnöke.
'Azért tüntettünk, mivel a legalább 20 százalékos béremelésre vonatkozó kérésünkre még nem találtak konkrét megoldást. Tegnap (szerda - szerk. megj.) Marcel Ciolacu kormányfővel találkoztunk, ma a pénzügyminisztériumban fogadott a főtitkárhelyettes és egy államtitkár, akik azt mondták, keresik a megoldást, de még nincs meg a szükséges pénzalap' - mondta Huşanu.
Arról is beszámolt, hogy munkacsoportot hoztak létre a kormány szintjén, 'amelynek 10 napon belül meg kell találnia a megoldást'. A munkacsoportban a pénzügyminisztérium, a munkaügyi és az egészségügyi tárca képviselőin kívül a Sanitas képviselői is képviseltetik magukat.
'Ha ezekben a napokban, nem születik megoldás, mi folytatjuk a tiltakozó akciókat. Van elegendő aláírásunk akár az általános sztrájk kirobbantásához is. Amíg várjuk a kormány megoldását, sztrájkőrséget állunk a munkaügyi, pénzügyi és egészségügyi minisztérium székhelye előtt' - tette hozzá a szakszervezeti vezető.
Arra a kérdésre, hogy mikor robbanthatják ki az általános sztrájkot, Huşanu azt mondta, hogy amennyiben február elsején hivatalosan is bejelenti a két reprezentatív szakszervezeti tömb - a Sanitas és a Solidaritatea - a munkakonfliktust a munkaügyi minisztériumnál, 2-3 hét múlva már elkezdődhet a sztrájk.
'Addig kollégáim szeretnének egy nagy tüntetést is szervezni Bukarestben, amelyre több mint 10.000 résztvevőt várnak' - tette hozzá Huşanu.
A szakszervezeti vezető szerint a csütörtöki tiltakozó akcióra a tüntetők decemberi fizetésük bizonylatával érkeztek. Ezek tanúsága szerint egy egészségügyi asszisztens 3000 lejt, a kisegítő személyzet 2500 lejt, egy fogorvos 5500 lejt, egy helikopteren is szolgálatot teljesítő SMURD-asszisztens 5500 lejt, egy szakorvos 7000 lejt keresett. Nagyobb fizetésük azoknak van, akik ügyeleteket vállalnak, illetve az aneszteziológia és intenzív terápiás osztályon vagy az anatómiai patológiai osztályon dolgoznak (az alkalmazottak 1 százaléka) - mutatott még rá Huşanu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában