Kihirdetve

2023.12.29. 21:05

Szigorodott a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések büntetése

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések büntetését szigorító törvényt.

Forrás: Shutterstock

Agerpres

A jogszabály a büntető törvénykönyvet, a büntetőeljárási törvénykönyvet és az audiovizuális törvényt módosítja.

Előírásai szerint a 14 éven aluli gyerekkel szexuális kapcsolatot létesítő, 14 és 18 év közötti kiskorúak esetében szabadságvesztéssel nem járó nevelőintézkedés alkalmazható. Börtönbüntetést akkor lehet kiszabni, ha a kiskorú korábban már elkövetett egy bűncselekményt, amelyért szabadságvesztéssel nem járó büntetést kapott.

Ugyanakkor 8-tól 15 évig terjedő börtönnel büntetendő az a felnőtt, aki védekezni vagy az akaratát kinyilvánítani képtelen kiskorút kényszerít szexuális kapcsolat létesítésére. A törvény azt is előírja, hogy 2-től 9 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a felnőtt, aki 16 és 18 év közötti kiskorúval létesít szexuális kapcsolatot. Ha a bűncselekményt visszaeső bűnöző, illetve két vagy több személy együttesen követte el, három és tíz év közötti szabadságvesztés róható ki rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában