Adózás

2023.12.19. 11:58

Kelemen: Nem értek egyet az adónöveléssel; az adóbeszedés katasztrofális szinten van

Forrás: Agerpres

Agerpres

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke nem ért egyet az adó- és illetéknöveléssel, szerinte az adóbeszedést kell hatékonyabbá tenni, ami jelenleg 'katasztrofális szinten van'.
A Digi24-nek nyilatkozva a politikus hétfő este rámutatott arra, hogy 'az áfából (TVA) évente 13-14, de egyesek szerint 30 milliárd lej marad valahol az állami költségvetés és a cégek között'.
'Az adóbeszedés szintje katasztrofális. A munka adóterhe pedig túlontúl magas egy olyan, fejlődésben levő ország esetében, mint Románia. Ezen a téren tehát nem emelni, hanem csökkenteni kellene az adókat. És van még néhány előírás, amin módosítani kellene' - fogalmazott az RMDSZ elnöke.
Kelemen kifejtette, hogy Romániának elsősorban a strukturális deficit problémáját kellene megoldani.
'Amíg a kormánynak egyrészt nincs meg a bátorsága, másrészt nincs meg a víziója (...) hozzányúlni a strukturális deficithez, addig ezek az improvizációk nem oldanak meg semmit, sem a kórházak, sem a nyugdíjak, sem az iskolák terén. Évente több tízmilliárdot kellett volna elkülöníteni az iskolákra, az iskolák felújítására, az iskolák biztonságossá tételére, a kórházakra' - mondta a politikus.
A 2024-es állami költségvetés-tervezetről kijelentette: a kormánykoalíció a 'salátarendeletbe' becsempészte azt, hogy jövőre a 12 milliárd lejre becsült jövedelemadó ne az önkormányzatok, hanem az állam kasszájába kerüljön. Az RMDSZ már évek óta küzd azért, hogy a jövedelemadó fölött az önkormányzatok rendelkezhessenek - emlékeztetett.
Kelemen 'katasztrofálisnak" nevezte a liberális pénzügyminiszter által összeállított jövő évi költségvetést. A tervezetben elfelejtették például elkülöníteni az Európai Beruházási Bank programjában szereplő 26 kórház megvalósításához szükséges összegeket - mutatott rá.
Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjrendszer kettes pillére veszélyben van-e, az RMDSZ elnöke azt válaszolta: szerinte nincs, de voltak kezdeményezések az államosítására. Hangsúlyozta: jómaga is részt vett néhány tanácskozáson, amelyen ez a téma felmerült, és mindannyiszor kijelentette, hogy ezt nem szabad megtenni.
'Én ellenzem a második pillér államosítását. Ellenzem a progresszív adózást, további adók és illetékek bevezetését. (...) Ameddig a román államnak, az állam intézményeinek nem sikerül az Európai Unióban elfogadható szinten beszedni az adókat, óriási felelőtlenség lenne további adókat és illetékeket bevezetni' - hangsúlyozta Kelemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában