Választások

2023.12.19. 11:53

Kelemen Hunor: A jövő évi választások legnagyobb veszélye a szélsőjobboldal győzelme lehet

Agerpres

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta hétfő este a Digi24-nek, hogy a 2024-es választások 'legnagyobb veszélye' a szélsőjobb győzelme, ami 'semmi jót nem eredményezne Románia számára'. Kelemen azt is elmondta, hogy az RMDSZ saját jelöltet indít az államelnök-választásokon, de nem ő lesz a jelölt.
'Nem térhetünk vissza a huszadik század harmincas éveinek legionárius, fasiszta ideológiájához' - jelentette ki az interjúban az RMDSZ elnöke, aki arra figyelmeztetett, hogy a parlamentben az utóbbi három évben gyakori a verbális agresszió, és Románia nem mehet ezen az úton a következő években. 'Ez minden közösség számára veszélyt hordoz magában' - szögezte le.
A politikus úgy vélekedett, a parlamenti szabályzatokon szigorítani kell, hogy véget vessenek a verbális agresszióknak és oda nem illő magatartásnak. A törvényhozók agresszív viselkedése ugyanis rossz példát mutat a lakosságnak.
Kelemen arról is beszélt, hogy a szélsőséges politikai alakulatok előretörését többek között az okozhatja, hogy az emberek 'dühösek', elvesztették a 'mainstream' pártokba vetett bizalmukat, mert azok túl sok olyan ígéretet tettek, amelyet nem tartottak be.
Ugyanakkor közölte: az RMDSZ saját jelöltet állít az államfőválasztásokon, de az nem ő lesz. 'Háromszor voltam jelölt, tudom, hogy kell végigvinni egy kampányt, de most máson a sor. Még nem tudom, ki lesz az, ezt az európai parlamenti választások után fogjuk eldönteni, valamikor jövő nyáron' - mondta Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke azt is leszögezte: kizártnak tartja az AUR-ral való együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában