Találkozó

2023.12.12. 08:20

Iohannis: Románia schengeni csatlakozása a szolidaritás és az egység erős üzenetét hordozná

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Románia schengeni csatlakozása 'a szolidaritás és az egység erős üzenetét hordonozná, és jelentősen hozzájárulna az európai biztonság megerősítéséhez' - jelentette ki Klaus Iohannis hétfőn az uniós tagállamok Bukarestben akkreditált nagyköveteivel tartott találkozóján.
Az elnöki hivatal közleménye szerint beszédében az államfő hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb pozitív döntést kell hozni ebben a kérdésben.
Iohannis köszönetet mondott az EU Tanácsa spanyol elnökségének a 2023 második félévében kifejtett erőfeszítéseiért 'egy rendkívül összetett környezetben, amelyet számos, európai és globális szinten is jelentős következményekkel járó kihívás és válság jellemez'.
A találkozó során az államfő hangsúlyozta: fontos, hogy az Európai Unió a fellépései során megőrizze egységét, megvédje az európai értékeket és elveket. Ez szerinte még fontosabb Oroszország Ukrajna elleni háborúja, de a közel-keleti válság és más kihívások körülményei között.
A közelgő EU-csúcsról szólva Iohannis elmondta: azt az álláspontot fogja képviselni, hogy az EU-nak továbbra is jelentős támogatást kell nyújtania Ukrajnának. Szorgalmazni fogja, hogy az Európai Tanács ülésén fogadjanak el egy átfogó intézkedéscsomagot Ukrajna számára.
Az államfő ugyanakkor amellett érvelt: Romániának, az EU-nak és a NATO-nak továbbra is támogatnia kell a Moldovai Köztársaságot annak érdekében, hogy erősödjön az ukrajnai háború és Oroszország destabilizáló tevékenységei által súlyosan érintett állam ellenállóképessége.
Az EU bővítéséről kijelentette: szerinte az Európai Tanács következő ülésén történelmi jelentőségű döntéseket kell hozni az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában