Bíróság

2023.12.07. 17:10

Elutasította a legfelsőbb bíróság Cătălin Cherecheş peráthelyezési kérelmét

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

A legfelsőbb bíróság elutasította csütörtökön Cătălin Cherecheş ügyvédeinek igénylését, amelyben a volt nagybányai polgármester büntetőperének az áthelyezését kérte. A legfelsőbb bíróság döntése jogerős.
Ha a testület jóváhagyta volna a peráthelyezési kérelmet, a fellebbviteli szakaszban kimondott ítéletet semmisnek nyilvánították volna, és egy másik bíróságnak újra kellett volna tárgyalnia az ügyet. Így Cherecheş nagy eséllyel megmenekült volna a büntetéstől, jövő tavasszal ugyanis elévült volna a bűncselekmény, amellyel vádolják.
Az ügyvédek többek között arra hivatkoztak a peráthelyezési kérelemben, hogy a Cherecheş perében az ítéletet kimondó bírói testület tagja volt az a Georgiana Rodica Farcaş Hîngan is, akit a politikus anyósa megpróbált megvesztegetni egy enyhébb büntetés vagy felmentő ítélet reményében. Az eset után Georgiana Rodica Farcaş Hîngan kérte, hogy zárják ki a testületből, de a kérését elutasították.
Cătălin Cherecheşt vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság november 24-én. A jogerős ítélet kihirdetésének napján Cherecheş egy rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Néhány nappal később Németországban elfogták és őrizetbe vették, a kiadatási eljárás még folyamatban van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában