Büdzsé

2023.12.12. 09:00

Ciolacu: A GDP 4,1 százalékának megfelelő, rekord összegű költségvetése lesz jövőre az oktatásnak

Agerpres

Az oktatásnak jövőre a GDP 4,1 százalékának megfelelő, 'rekord összegű' költségvetése lesz, és 12 milliárd lejt az oktatási infrastruktúra fejlesztésére fordítanak - jelentette ki hétfő este Marcel Ciolacu.
A Digi24-nek nyilatkozva a miniszterelnök elmondta, hogy a délután folyamán sikerült megállapodni a tanügyi szakszervezetekkel a tanárok jövő évi béremeléséről. Ez összesen 20 százalékos lesz, a fizetések pedig két részletben növekednek: előbb januárban, majd júniusban. 'Azért júniusban, hogy a nyári szabadságolások idején lépjen hatályba a második béremelés' - magyarázta a kormányfő.
Ciolacu kifejtette, hogy a 'román állam teljesítette a tanárokkal szembeni kötelességét', és megteremtette az alapjait a tanügyi reformnak, ami hosszabb távon érezteti majd a hatásait. Hangsúlyozta, hogy jövőre a kormány nagy hangsúlyt fektet az oktatási infrastruktúra korszerűsítésébe, 12 milliárd lej értékű fejlesztések várhatók az EU helyreállítási alapjából.
Kitért az iskolaelhagyás jelenségére is, amit többek között szociális ösztöndíjakkal próbálnak megfékezni. Ezeket megpróbálják majd uniós forrásokból kifizetni, így nem terhelik majd az ország költségvetését - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában