Csak óvatosan

2023.12.30. 13:57

A szakértők szerint 6-7 órára van szükség, hogy kiürüljön az alkohol a szervezetből

Forrás: Freepik

Agerpres

Tudor Ciuhodaru orvos azt tanácsolja a sofőröknek, hogy ne üljenek volán mögé, ha alkoholt fogyasztottak; a szakember szerint 100 mg/dl alkoholszint esetén 6-7 órára van szükség, hogy kiürüljön az alkohol a szervezetből.

Ciuhodaru szombati Facebook-bejegyzése szerint a 18 és 30 év közötti gépkocsivezetők több mint 30 százaléka ünnepek idején legalább egyszer vezetett már alkoholos befolyásoltság alatt. "Alig néhány pohár ital megtízszerezi a közlekedési balesetek kockázatát. Háromból egy baleset az alkoholfogyasztásra vezethető vissza" – hívta fel a figyelmet.

A szakember szerint "tévhit", hogy az alkoholszonda kijátszható például fogmosással, rágógumival, esetleg fahéj vagy petrezselyemlevél rágásával, és savanyú uborka vagy alkoholtartalmú bonbon fogyasztására sem célravezető hivatkozni.

Az alkohol az elfogyasztása után 20-30 perccel már kimutatható a vérben, a felszívódását több tényező is befolyásolja, például az ital típusa, az alkoholkoncentráció, a gyomortartalom, a gyomorürülés stb. Az alkohol kiürülésének időtartama átlagban 5-10 gramm/óra, az utolsó pohár elfogyasztása után óránként 10-25 mg/dl-rel csökken a véralkoholszint – magyarázta Ciuhodaru. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában