Szakszervezet

2023.12.13. 18:11

A kormány elutasította az egészségügyi dolgozók 20 százalékos béremelésére vonatkozó kérését, tiltakozások várhatók

Illusztráció

Agerpres

A kormány elutasította az egészségügyi alkalmazottak 2024. január elsejei hatályú, 20 százalékos megemelésére vonatkozó kérését, ezért a közeljövőben tiltakozó akciók várhatók - jelentette be szerdán a Sanitas szakszervezeti szövetség első alelnöke. Iulian Pope más egészségügyi szakszervezeti vezetőkkel együtt tárgyalt Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel.
Beszámolója szerint a találkozó 'nem volt gyümölcsöző' a szakszervezetek szempontjából, mert a nyári tárgyalásokon elhangzottakhoz képest most nem kaptak egyértelmű választ a kormánytól a jövő évi béremelésekre vonatkozó kérdéseikre.
A szakszervezetek az egészségügyi alkalmazottak fizetésének 'dinamikusabb', 'gyorsabb ütemű' növelését kérték, vagyis 20 százalékos béremelést 2024. január elsejétől, a kormány azonban ezt elutasította. Az egészségügyi dolgozók tehát ugyanarra az 5 százalékos béremelésre számíthatnak, amelyet a jövő évi költségvetés tervezetét előkészítő 'salátarendelet' az összes közalkalmazottnak előír - közölte Pope.
Hozzátette, hogy a kormány engedni látszik a megüresedett egészségügyi állások betöltésének ügyében. „Reméljük, hogy az összes megüresedett állást el lehet majd foglalni versenyvizsgával, ahogy az normális. Leegyszerűsödik a bürokrácia, és megoldást találunk azoknak a fiatal szakorvosoknak, akik sikeresen letették a vizsgát, és 2024. január 1-től a szakmájukban dolgozhatnak. Reméljük, elegendő állás lesz ahhoz, hogy a romániai egészségügyi rendszerben maradjanak, és ne távozzanak külföldre” - mondta Pope.
Hozzátette, az egészségügyi szakszervezetek országos tanácsa valószínűleg úgy fog dönteni, hogy tiltakozó akciókba kezdenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában