Adózás

2023.11.13. 15:36

Rareş Bogdan: A PNL elutasítja a további adóemeléseket

Agerpres

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke, Rareş Bogdan hétfőn az új nyugdíjtörvény tervezete kapcsán kijelentette, hogy a 'szociáldemokratáknak meg kellene komolyodniuk, fel kell hagyniuk a gátlástalan populizmussal', és hangsúlyozta, hogy a liberálisok semmilyen adóemelést nem fogadnak el.
Az európai parlamenti képviselő a PNL vezetőségi ülése előtt nyilatkozott a sajtónak. Kifejtette: a koalíciós társ Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai is tisztában vannak azzal, hogy Romániának teljesítenie kell a költségvetési hiánycélt, ezért volt szükség a nyár folyamán egyeztetett deficitcsökkentő intézkedésekre, amelyek a magánszektorra is kihatnak. Szerinte a PSD vezetőinek is meg kellene érteniük, hogy a kormány nem róhat a jelenleginél is nagyobb terhet a vállalkozói szférára.
Rareş Bogdan elmondta, hogy a PNL az adóemelések helyett az adócsalás visszaszorítását várja el a kormánytól. Ugyanakkor kikérte magának azt a vádat, hogy pártja ellenzi a nyugdíjak emelését, emlékeztetve arra, hogy a nyugdíjak két liberális miniszterelnök - Ludovic Orban és Nicolae Ciucă - mandátuma alatt 40 százalékkal nőttek.
A politikus szerint a nyugdíjtörvény tervezetéről szóló korábbi koalíciós egyeztetéseken csak a juttatásoknak az inflációnak megfelelő 13,8 százalékos kötelező megemeléséről esett szó, a szociáldemokraták utána már 40 százalékos emelést emlegettek, ami 'meglepetésként érte' a PNL-t. Ismételten hangsúlyozta, hogy a liberálisok nem ellenzik a nyugdíjemelést, de 'kiegyensúlyozottak, józanok és felelősségteljesek' akarnak maradni.
Emlékeztetett arra, hogy ha a jelenlegi formájában fogadja el a nyugdíjtörvény tervezetét a parlament, akkor az alkalmazása jövőre az idei összeghez képest 33 milliárd lejjel meg fogja növelni a nyugdíjkiadásokat. Ezért a koalíció vezetőinek hétfői tanácskozásán a PNL kérésére a pénzügyminisztérium képviselőinek el kell magyarázniuk, honnan sikerül majd előteremteni ezt a pénzt. Rareş Bogdan hangsúlyozta: a liberálisok semmilyen további adóemelésbe nem egyeznek bele, még akkor sem, ha ezzel a kormánykoalíció felbomlását kockáztatják.
Kérdésre válaszolva elmondta: a PSD nem tudja a PNL beleegyezése nélkül leváltani Marcel Boloş liberális pénzügyminisztert. Közlése szerint a tárcavezető továbbra is élvezi pártja támogatását, és ha Marcel Ciolacu kormányfő mégis menesztené, az a koalíció végét jelentené. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában