Üzenet

2023.11.09. 11:34

Marcel Ciolacu: Kötelességünk, hogy ne hagyjuk feledésbe veszni a totalitárius rendszerek visszaéléseit

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

A fasizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából Marcel Ciolacu miniszterelnök üzenetet küldött, amelyben hangsúlyozza, hogy a román kormány továbbra is elkötelezett a terrorizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás, a rasszizmus és a szélsőségesség minden formája elleni küzdelem mellett.
A miniszterelnök emlékeztet arra, hogy 85 évvel ezelőtt volt "a legsötétebb éjszaka" a közelmúlt európai történelmében: a kristályéjszaka.
"A Berlinben kezdődött akció zsidók tízezreinek letartóztatásához vezetett, akiknek vagyonát elkobozták és templomait megsemmisítették. Ez a pogrom az alapvető jogok és szabadságjogok ismételt megsértésével, olyan visszaélésekkel és kegyetlenségekkel járt, amelyeket nehéz elképzelni. Ugyanakkor november 9. a felszabadulást, a szenvedés és a visszaélések végét is jelenti: 1989-ben ezen a napon omlott le a berlini fal, a vasfüggöny összeomlott, és az egész világ előtt feltűnt a korlátokon túl a demokratikus értékekre és elvekre épülő, virágzó jövő perspektívája' - írta Marcel Ciolacu.
A kormányfő hangsúlyozta, hogy a fiataloknak ismerniük kell a történelmet ahhoz, hogy megakadályozzák a történelemhamisítást. Ezt a célt szolgálja a zsidók története és a holokauszttal kapcsolatos ismeretek külön tantárgyként történő, iskolai oktatása, amelyre először a 2023-2024-es tanévben kerül sor.
"Minden áldozattal szembeni kötelességünk, hogy ne hagyjuk feledésbe veszni a totalitárius rendszerek visszaéléseit. A mai szabadságunk alapját teremtette meg áldozatuk, ezért azt meg kell őriznünk kollektív emlékezetünkben. (...) A közelmúlt eseményei, Izrael Állam polgárai és területe elleni terrortámadások sajnos azt mutatják, hogy konkrét lépésekkel és intézkedésekkel kell fokoznunk a harcot e szélsőséges és különösen veszélyes áramlatok ellen, hogy soha többé ne fordulhassanak elő ilyen incidensek' - olvasható a miniszterelnöki üzenetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában