Sztrájk

2023.11.01. 15:47

Határozatlan időre szóló tiltakozásba kezdenek csütörtöktől az egészségbiztosítási pénztárak alkalmazottai

Illusztráció

Agerpres

November 2-ától, csütörtöktől határozatlan ideig felfüggeszti az ügyfélszolgálati tevékenységet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS), valamint annak bukaresti és megyei kirendeltségei. Az alkalmazottak elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a hatóságok nem találnak megoldást a "tisztességes bérezésükre".
Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) szerdai közleménye értelmében az egészségbiztosítási pénztárak alkalmazottai határozatlan időre szóló tiltakozásba kezdenek csütörtöktől országszerte. Azt követően döntöttek így, hogy "a hónapokon át tartó párbeszéd és várakozás után" azt tapasztalták, hogy a "kevesek" problémáira - a nagy társadalmi felelősségük ellenére - nem találnak megoldást, miközben amikor több tízezer munkavállalóról van szó, azonnal megszületnek a kielégítő válaszok.
A közlemény szerint az egészségbiztosítási pénztárak alkalmazottainak bére 2018 óta nem nőtt, ezért beterjesztettek a parlamentbe egy tervezetet a bérezési problémák megoldására. Törvényjavaslatuk eredeti formájában kizárólag az egészségbiztosítási pénztárak alkalmazottait érintette, "bizonyos miniszterek és törvényhozók" módosító javaslataival azonban kiterjesztették a hatályát más egészségügyi alkalmazottakra is. Az előző parlamenti ülésszak utolsó hetén a tervezet felkerült a képviselőházi ülés napirendjére, de végül nem szavaztak róla, arra hivatkozva, hogy az intézkedés túl nagy terhet róna a költségvetésre. "A 2023. július 10-i tiltakozás után nekünk tett ígéretek ellenére azt tapasztaltuk, hogy az egészségügyi dolgozók más kategóriáinak helyzetére sürgősségi rendeletekkel találtak megoldást, a mi helyzetünkre nem" - fogalmaztak a szakszervezeti vezetők.
Hozzátették, a kormány költségcsökkentő intézkedéseinek bejelentése után az egészségbiztosítási pénztárak több mint 100 alkalmazottja áthelyezéssel más közintézményeknél vállalt munkát, ami súlyosan érinti az intézmény működését.
A szakszervezeti képviselők szerint az egészségbiztosítási pénztárak alkalmazottainak 90 százaléka - az intézményvezetőket leszámítva - hozzájárulását adta a tiltakozás kirobbantásához. Így csütörtökön "súlyos zavarok" lesznek az ügyfélszolgálati tevékenységben, késni fog a szolgáltatóktól, vállalatoktól (betegszabadság esetén), illetve az országos egészségügyi programok keretében benyújtott dokumentumok feldolgozása - figyelmeztettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában