Bíróság

2023.11.02. 17:58

Gorghiu: Aggasztó, de nem ijesztő a bírák és az ügyészek nyugdíjazási hulláma

Illusztráció

Forrás: Pexels

Fotó: Ekaterina Bolovtsova

Agerpres

Az igazságügyi miniszter szerint 'aggasztó, de nem ijesztő' az a nyugdíjazási hullám, ami az utóbbi hónapokban tapasztalható volt igazságszolgáltatásban. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Alina Gorghiu elmondta, a jelenséget némileg ellensúlyozza, hogy 2024 elejétől 700 új bíró és ügyész kerül be az igazságszolgáltatási rendszerbe. Megjegyezte: a személyzetbővítést korábban két éven keresztül akadályozta, hogy egy vonatkozó törvény alkotmányellenessé nyilvánítása miatt az ügyészek és bírák nem felvételizhettek az Országos Bíróképző Intézetbe.
A miniszter szerint 'egy-két év múlva' már nem lesz személyzethiány az igazságszolgáltatásban. „Természetesen csak akkor (...), ha hogy betartjuk a szavunkat, és nem próbáljuk meg egyik napról a másikra bekövetkező vagy az alkotmányos garanciákkal ellentétes törvénymódosításokkal megijeszteni a bírákat és ügyészeket” - jelentette ki. Gorghiu elhárította a bírák és ügyészek fizetését szabályozó törvénnyel kapcsolatos újságírói kérdést. Arra hivatkozott, hogy a bérek szabályozása nem az igazságügyi, hanem a munkaügyi minisztérium hatáskörébe tartozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában