Jelentés

2023.11.10. 14:14

Fenntartja inflációs előrejelzését a Román Nemzeti Bank

Agerpres

A Román Nemzeti Bank (NBR) fenntartja az idei év végére vonatkozó 7,5 százalékos inflációs előrejelzését, és 4,8 százalékra emelte a 2024 végére vonatkozó előrejelzést - számolt be a legfrissebb inflációs jelentést ismertető pénteki sajtótájékoztatóján Mugur Isărescu jegybanki kormányzó.

A BNR augusztusi becslései 2023 végére 7,5 százalékos, jövő év végére pedig 4,4 százalékos inflációt vetítettek előre.

Mugur Isărescu magyarázata szerint a 2024-re vonatkozó előrejelzés módosítását a kormány deficitcsökkentő intézkedései indokolták. Elmondta, hogy a különböző áfakedvezmények kivezetésének és a jövedéki adók növekedésének együttes hatására a jövő év első évnegyedében várhatóan mintegy 0,9 százalékponttal magasabb lesz az infláció a korábban előrejelzettnél. Ezután ismét csökkenő pályára áll, és a harmadik negyedévben visszatér a jegybanki toleranciasávba. 'A prognózisok egyelőre biztatóak' - jegyezte meg.

Isărescu elmondta, hogy a jegybank szerint jövőre főként a nyersanyagok, a köztes és a végtermékek árának a közel-keleti geopolitikai feszültségek miatti emelkedése jelentik az inflációs kockázatokat. A kormány deficitcsökkentő csomagjának pedig szerinte kettős hatása lesz: az adóemelések növelik, a kiadáscsökkentő intézkedések pedig mérsékelik a fogyasztói-árindexet.

Isărescu az alapkamat csökkentéséről: addig nem lehet szó róla, amíg nem csökken az infláció

A Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója pénteken kijelentette, hogy addig nem lehet szó a kamatok csökkentéséről, amíg nem mérséklődik az infláció.

A jegybank legfrissebb inflációs jelentését ismertető sajtótájékoztatóján Mugur Isărescu leszögezte, hogy az irányadó kamattal nem lehet játszadozni. 'A lehető legrosszabb eljárás, ha leviszed az alapkamatot, majd látva, hogy az infláció tulajdonképpen nem csökken, hanem nő, ismét megemeled' - magyarázta, hozzátéve, hogy a BNR bizonyos korlátok között szokott 'játszadozni', de csak a piaci kamatokkal.

Kérdésre válaszolva Isărescu elmondta azt is, hogy az irányadó kamat megállapításakor a BNR szemmel tartja az Európai Központi Bank és a környező országok jegybankjainak a döntéseit, hangsúlyozta azonban, hogy a régió egyetlen országa sem küzd a Romániáéhoz hasonló költségvetési problémákkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában