Figyelmeztetés!

2023.11.25. 17:14

Esőre, havazásra és hóviharokra kell számítani a hétvégén az ország nagy részében

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

A meteorológusok szombaton erős szélre, hóviharra és bő csapadékra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést adtak ki az ország déli, középső és északkeleti részének megyéire.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint szombat délelőtt 10 órától vasárnap délután 6 óráig Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában, Moldvában és Erdély keleti részében bő csapadékra kell számítani. A hegyvidéken havazni fog, a többi területen előbb eső, majd szombat éjszakától kezdődően szintén inkább havazás várható. A leeső csapadék mennyisége eléri a 25-35 litert négyzetméterenként.
A szél is megerősödik, a 60-75 kilométer/órás sebességű légmozgások miatt hóvihar is várható, a látótávolság jelentősen lecsökken.
Az ANM szombaton egy másodfokú (narancssárga) riasztást is kiadott hóviharra, amely az ország délkeleti részét, valamint a Déli-Kárpátokat és a Kárpát-kanyart érinti.
A meteorológusok szerint vasárnap 2 órától 16 óráig lesz érvényben a riasztás Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Tulcea, Konstanca, Vrancea, Galac, Vaslui és Bákó megyében, illetve a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban.
Az említett megyékben sűrű havazás lesz, a szél sebessége elérheti a 85-90 kilométert óránként, a hóvihar miatt a látótávolság 50 méter alá csökken.
A hegyekben még ennél is nagyobb erővel fog fújni a szél, a légmozgások sebessége elérheti a 90-110 kilométert óránként. Havazásra és hóviharokra, és a látótávolság jelentős leszűkülésére kell számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában