Jóváhagyás

2023.11.14. 13:29

Elfogadta a képviselőház a CNAS alkalmazottainak béremelését lehetővé tevő törvényt

Forrás: Agerpres

Agerpres

Elfogadta kedden a képviselőház az országos egészségbiztosító pénztár (CNAS) alkalmazottainak bérét emelő törvénytervezetet. A képviselők közül 203-an támogatták a javaslatot, 55-en tartózkodtak. A CNAS alkalmazottainak bérezését szabályozó jogszabályt több pontban módosították a törvényhozók. Az elfogadott változat szerint a CNAS személyzetének fizetését 'a kormányapparátus tagjainak maximális bérszintjéhez igazítják'. A képviselőház döntő fórumként szavazott a tervezetről.
Andrei Baciu, a CNAS elnöke bejelentette, a szakszervezeti vezetőkkel folytatott egyeztetések során ígéretet kapott, hogy az egészségbiztosító pénztárak kedden elkezdik a kórházak, egészségügyi szolgáltatások és gyógyszerköltségek kifizetését. „Gyakorlatilag megszűnik az egészségügyi rendszerben beállt válság, miután liberális párti kollégáimnak sikerült elfogadtatni a CNAS alkalmazottainak követeléseit figyelembe vevő törvénytervezetet” - írta Baciu a Facebookra. Hozzátette, a törvénytervezet elfogadása nem ró pluszterhet az állami költségvetésre, kizárólag a CNAS saját pénzalapjait érinti.
Az országos egészségbiztosító pénzár elnöke szerint ezzel egy fennálló igazságtalanságot orvosoltak, ugyanis „az egészségbiztosításban dolgozó szakemberek jóval kevesebbet kerestek, mint más intézmények hasonló beosztású alkalmazottai.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában