Korlátozás

2023.11.01. 08:19

Ciolacu: Az 5000 lejes készpénzfizetési korlát az adócsalás elleni fellépés egyik eszköze

Agerpres

Marcel Ciolacu kedd este kijelentette, hogy az 5000 lejes készpénzfizetési korlát az adócsalás elleni fellépés egyik eszköze, és nem fogja érinteni a polgárokat.
A România TV-nek nyilatkozva a miniszterelnök kifejtette: ez az intézkedés a korrupció felszámolásához is hozzájárul, mert megnehezíti a csúszópénzek elköltését.
Arra a felvetésre, hogy a tisztességtelen módszerekkel megszerzett összegek elkölthetők például Bulgáriában, ahol nincs készpénzfizetési korlát, Ciolacu kijelentette: az új rendelkezések szerint a vámhatóság lefoglalhatja a készpénz 70 százalékát, ha a határon jelentkező személy nem tudja igazolni az összeg eredetét.
A kormányfő 'hamis propagandának' nevezte azt az állítást, hogy a készpénzfizetési korlát akadályozza a piaci bevásárlást. Ezt szerinte azok az adócsalók és megvesztegetett személyek terjesztik, akiknek 'fáj' ez az intézkedés. 'Persze, hogy ez fáj nekik, hiszen már nem tudják elkölteni a csúszópénzt' - magyarázta. Hozzátette, a polgárok azt fogják tapasztalni, hogy a készpénzfizetési korlát nem érinti majd őket a mindennapokban.
Ciolacu határozottan cáfolta és összeesküvés-elméletnek nevezte azt a híresztelést is, hogy a kormány hosszú távon a készpénzfizetés teljes betiltására készül. 'Én nem hagyom magam, végig viszem a költségvetési reformot, és módosítani fogom az adócsalásra vonatkozó rendelkezéseket. Felőlem üvöltözhetnek most egyesek, de ezek most Románia prioritásai' - fogalmazott a miniszterelnök. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában