Háborús helyzet

2023.11.16. 09:34

Ciolacu: A román nyelv ukrajnai elismeréséről szóló döntés végrehajtása logisztikai kérdés

Agerpres

Marcel Ciolacu szerda este kijelentette, hogy Ukrajna elismerte a román nyelvet a területén élő román kisebbség hivatalos nyelveként, de az ezzel kapcsolatos döntések maradéktalan végrehajtását egyelőre akadályozza, hogy a szomszédos országban háború van.
Az Antena 3-nak nyilatkozó miniszterelnököt arra reagáltatták, hogy nem sokkal a román nyelv elismerésének októberi kijevi bejelentése után moldáv nyelvű tankönyveket nyomtattak Ukrajnában.
Ciolacu felidézte, hogy a Denis Smihal kormányfővel és Volodomir Zelenszkij elnök folytatott korábbi tárgyalásain mindkét ukrán vezető megértéssel kezelte Románia elvárásait, és a közös ukrán-román kormányülésen meg is született a döntés arról, hogy Ukrajna a moldáv helyett a románt tekinti a területén élő román kisebbség hivatalos nyelvének.
A miniszterelnök hozzátette: maga is döbbenten értesült kedd este arról, hogy a döntés ellenére Ukrajnában moldáv nyelvű tankönyvek jelentek meg. Felvette a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal, és megtudta, hogy a rendeléseket még a döntés előtt leadták a nyomdába.
Ciolacu kifejtette, hogy ezt az ügyet a háború számlájára írja. Szerinte 'pusztán logisztikai kérdés', hogy a román nyelvű tankönyveket még nem nyomtatták ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában