Felszólítás

2023.11.17. 19:29

Az USR felszólította Burduját, hogy tegyen lépéseket az energia- és gáztermelés ösztönzésére

Illusztráció

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felszólította Sebastian Burduja energiaügyi minisztert, hogy sürgősen tegyen lépéseket az energia- és gáztermelés ösztönzése érdekében, és törölje a 'káros' energiaár-korlátozási rendszert.
Pénteken kiadott közleményében az ellenzéki párt úgy véli, hogy a rendszert fokozatosan lehet megszüntetni, amíg Romániában ismét 'versenyképes piac és tisztességes árak lesznek, nem pedig a PSD és a PNL által a semmiből meghatározott árak'.
'Románia a PSD-PNL-kormány által bevezetett energiaár-korlátozási rendszer miatt a legmagasabb villamosenergia- és gázárakkal rendelkező országok közé került. Sebastian Burduja miniszter elismeri, hogy vannak, akik profitálnak az állam által megszabott árkorlátozás nyomán, de úgy tűnik, szemet huny, folytatva a gúnyűzést, amelyet elődje, Virgil Popescu talált ki' - állítja közleményében az USR.
Cristina Prună parlamenti képviselő azzal vádolja az energiaügyi minisztert, hogy 'nemtörődöm modorban elismeri', hogy a villamosenergia és a földgáz ára az egyik legmagasabb Romániában uniós szinten, 'de semmit nem tesz a helyzet megváltoztatásáért'.
A képviselőház ipari szakbizottságának alelnöke szerint az államnak több milliárd lejbe kerül az energiaár-kompenzálás 2025-ig, és eddig 22,4 milliárd lejes tiszta bevételhez juttatta a villamosenergia-szolgáltatókat.
'Mit is jelent ez a kompenzáció? Alapvetően a kormány egy évvel ezelőtt a semmiből határozta meg azokat az árakat, amelyeken a szolgáltatók a villamosenergiát és a gázt eladják. A probléma az, hogy a kormány az egyik legmagasabb európai árat garantálta a szolgáltatóknak, amint azt az Eurostat egyértelműen kimutatta! Pedig a villamosenergia- és gázárak Európában mindenhol csökkentek az utóbbi időben, a villamosenergia esetében akár háromszorosával is' - fogalmazott Cristina Prună.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában