Csalók

2023.11.03. 16:50

A Youtube-on terjedő csalási módszerre figyelmeztet a kiberbiztonsági igazgatóság

Újabb internetes csalási módszer van terjedőben – figyelmeztettek pénteken az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) szakemberei.

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Közleményük ételmében az új módszer meglehetősen egyszerű és hatékony a csalók számára, a Meta platformon széles körben használják. Lényege, hogy a csalók Youtube-fiókot hoznak létre, amelyre a felhasználókat megtévesztő, hamis információkat és képi anyagot töltenek fel. Például egy szeptemberben létrehozott fiók a Transgaz vállalat nevében egy hamis reklámban irreális lehetőségeket kínál a gyors meggazdagodásra a vállalat és a román kormány által támogatott befektetések révén. A klip a B1 TV logóját is használja a nézők bizalmának elnyeréséért, majd megpróbálja meggyőzni a felhasználókat, hogy egy linkre kattintva adják meg a személyes és a banki adataikat.

A DNSC szakemberei azt javasolják a felhasználóknak, hogy olvassák el figyelmesen az online tartalmakat; ne kattintsanak az olyan szponzorált posztokban található linkekre, amelyek a gyors meggazdagodás lehetőségével kecsegtetnek; jelentsék az ilyen posztokat csalás gyanúja miatt; ne adják meg az adataikat az ilyen és ehhez hasonló programokba való regisztrációhoz. Ha megadták a bankkártyaadatokat, azonnal értesíteni kell a bankot, kár esetén pedig javasolt feljelentést tenni a rendőrségen – hívták fel a figyelmet.

Az ehhez hasonló csalási kísérleteket azonnal jelenteni kell a közösségi hálón és a DNSC-nél (az alerts@dnsc.ro e-mail címen vagy a 1911-es egységes számon) – áll még a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában