Hulladék

2023.11.02. 17:06

A hulladékok törvénytelen importálását megállító jogszabályon dolgozik a kormány

Illusztráció

Forrás: politiadefrontiera.ro

Agerpres

A „használt termék” fogalmát tisztázó jogszabályt dolgoz ki a kormány annak érdekében, hogy megfékezze a hulladékok törvénytelen importálását – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter. A jelenséggel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Mircea Fechet elmondta, az ország rendkívül vonzó a hulladékkereskedelemre szakosodott bűnszervezetek számára. Ennek oka, hogy Romániában a hulladékok tárolása tonnánként 50 euróba került, míg más tagállamokban legkevesebb 500 euróba. A miniszter szerint a bűnszervezetek legtöbbször használt termékeknek vagy újrahasznosítható anyagoknak álcázva hozzák be a hulladékokat Romániába. Ezért van szükség a használt termékek fogalmát tisztázó jogszabályra – tette hozzá.
Beszélt arról is, hogy a törvénytelen hulladékimport megfékezéséhez javítani kell a vámhatóság és a környezetőrség együttműködésén, és bővíteni kell a személyzetüket. A bűnszervezetek ugyanis legtöbbször este tíz után jelentkeznek a szállítmányaikkal a román határon, amikor a környezetőrség képviselői már nincsenek jelen az átkelőknél. Kérdésre válaszolva Fechet elmondta, hogy a romániai hulladéktárolási díjak megemelése nem jelent megoldást, mert ezt a lakosság sínylené meg, ugyanis jelentősen drágulnának emiatt a köztisztasági szolgáltatások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában