Tüntetés

2023.11.09. 14:25

A CNAS alkalmazottjai november 12-től leállítják a kórházaknak és szolgáltatóknak történő kifizetéseket

Forrás: ordinea.ro

Agerpres

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) alkalmazottjai tiltakozásképpen november 12-től leállítják a kórházaknak és szolgáltatóknak történő kifizetéseket - jelentette be csütörtökön az Országos Szakszervezti Tömb (BNS). A bejelentés előzményeként a CNAS alkalmazottai az intézmény bukaresti székháza előtt tüntettek. A demonstráción részt vett a BNS elnöke, Dumitru Costin is, aki kilátásba helyezte, hogy az egészségbiztosító nagy késéssel fog fizetni azoknak a kórházaknak és szolgáltatóknak, akikkel szerződésben áll.
A szakszervezeti vezető szerint a kifizetések leállítása az egész egészségügyi rendszert érinteni fogja, a kórházi alkalmazottak például nem fogják megkapni a néhány napon belül esedékes bérüket.
Costin indokoltnak nevezte a CNAS alkalmazottainak elégedetlenségét, mert 2018 óta nem emelkedett a bérük, és a személyzethiány miatt 2500-an végzik el 4000 ember munkáját. Hozzátette, hogy az alkalmazottak a követeléseik teljesítéséig folytatják a tiltakozást.
Emlékeztetett arra, hogy a CNSAS munkatársainak diferrenciált béremeléséről szóló törvény tervezetének elfogadásához már csak a képviselőház plénumának szavazata hiányzik. Hozzátette: nem érti, hogy miért késik a szavazás napirendre tűzése. Ugyanakkor sérelmezte, hogy az alkalmazottak már egy hete tiltakoznak, de a kormányzati illetékesek nem hívják tárgyalásra a szakszervezetet.
A BNS november 2-án jelentette be, hogy az alkalmazottak határozatlan ideig felfüggesztik az ügyfélszolgálati tevékenységet a CNAS bukaresti és megyei kirendeltségein. A szakszervezeti szövetség szerint azért döntöttek így, mert "a hónapokon át tartó párbeszéd és várakozás után" azt tapasztalták, hogy a "kevesek" problémáira - a nagy társadalmi felelősségük ellenére - nem találnak megoldást, miközben amikor több tízezer munkavállalóról van szó, azonnal megszületnek a kielégítő válaszok.
A BNS közleménye szerint a CNAS alkalmazottainak fizetése 2018 óta nem nőtt, ezért beterjesztettek a parlamentbe egy tervezetet a bérezési problémák megoldására. Törvényjavaslatuk eredeti változata kizárólag az egészségbiztosítási pénztár alkalmazottaira vonatkozott, "bizonyos miniszterek és törvényhozók" módosító javaslataival azonban a hatályát kiterjesztették más egészségügyi alkalmazottakra is.
Az előző parlamenti ülésszak utolsó hetén a tervezet felkerült a képviselőházi ülés napirendjére, de végül nem szavaztak róla, arra hivatkozva, hogy az intézkedés túl nagy terhet róna a költségvetésre. „A 2023. július 10-i tiltakozás után nekünk tett ígéretek ellenére azt tapasztaltuk, hogy az egészségügyi dolgozók más kategóriáinak helyzetére sürgősségi rendeletekkel találtak megoldást, a mi helyzetünkre nem” - fogalmaztak a szakszervezeti vezetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában