Tudnivalók

2023.10.11. 07:14

Kihirdetett törvény: a lejárt szavatosságú gyógyszereket a kórházak gyűjtik be

Illusztráció

Agerpres

Klaus Iohannis államelnök kedden kihirdette a 2006/95-ös törvényt kiegészítő és módosító, a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszerek kezeléséről szóló jogszabályt.
Az új jogszabály szerint a lakosságnak a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszereket az állami vagy magánkórházakhoz kell vinnie, amelyek kötelesek begyűjteni és megsemmisíteni azokat.
A kórházak általi begyűjtés költségeit az állami büdzséből, pontosabban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetésébe erre a célra átutalt összegekből fedezik. A törvény végrehajtási módját miniszteri rendelettel szabják meg.
A jogszabály azt is előírja, hogy bármely gyógyszer betegtájékoztatójában jól olvashatóan, vastag és nagy betűkkel szedve szerepelnie kell az alábbi figyelmeztetésnek: 'A lejárt szavatosságú és/vagy fel nem használt gyógyszereket le kell adni az állami vagy magánkórházaknál.' A felhívás szövegének jól ki kell tűnnie a prospektus szövegéből. A gyógyszergyártók kötelesek gyakorlatba ültetni az előírást a prospektusok legközelebbi módosításakor, de nem később, mint 2028. december 31-e.
A törvény értelmében a lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában