Emléknap

2023.10.09. 13:14

Ciolacu: Tájékoztatni és érzékenyíteni kell a társadalmat a holokauszt drámájával kapcsolatban

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Tájékoztatni és "érzékenyíteni" kell a társadalmat a holokauszttal kapcsolatban, ez hozzásegít ahhoz, hogy a szörnyű események ne ismétlődhessenek meg - hangsúlyozta a holokauszt romániai emléknapja alkalmából kiadott üzenetében Marcel Ciolacu miniszterelnök. A kormányfő üzenetét a miniszterelnöki kancellária vezetője, Alexandru Mihai Ghigiu olvasta fel a bukaresti holokauszt-emlékműnél tartott eseményen.
Ciolacu rámutatott, kötelességünk emlékezni a pogromokra, a halálvonatokra, az időszak szörnyű visszaéléseire, a társadalmat tájékoztatni, "érzékenyíteni" kell a holokauszt drámájával kapcsolatban, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tragikus események ne ismétlődhessenek meg.
A miniszterelnök hozzátette, a megemlékezések mellett konkrét intézkedésekre is szükség van, amelyek lehetővé teszik a túlélők és az áldozatok leszármazottai számára, hogy megbirkózzanak a kihívásokkal. Románia jelentős lépéseket tett a holokauszt felvállalása, a rasszizmus, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelem terén, és folytatni kívánja ezeket az erőfeszítéseket - jelentette ki Ciolacu, emlékeztetve, hogy ettől a tanévtől bevezették a középiskolai és szakoktatási keretterv közös törzsének részeként A zsidók története. A holokauszt címet viselő új tantárgyat.
A kormányfő reményét fejezte ki, hogy mielőbb felavathatják a zsidótörténeti és holokauszt-múzeumot, illetve azt is elmondta, hogy a kormány elkezdte kidolgozni az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzésére és leküzdésére irányuló, a 2024-2027-es időszakra vonatkozó országos stratégiát.
Üzenetében Marcel Ciolacu ismét elítélte az Izrael elleni terroristatámadásokat, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. „A túszokat, különösen a civileket, azonnal szabadon kell bocsátani. A civileket ért támadások és visszaélések bármilyen formája elfogadhatatlan. Ismételten határozottan elítélem a terrorizmust, és imádkozunk a békéért” - zárta üzenetét a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában