IMF-találkozó

2023.10.04. 15:36

Ciolacu: A kormány elkötelezett a gazdasági növekedés fenntartása, az állami kiadások csökkentése mellett

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

A kormány elkötelezett a gazdasági növekedés fenntartása, az állami kiadások csökkentése és az adóelkerülés elleni küzdelem mellett - jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Jan Kees Martijn vezette küldöttségével folytatott megbeszélésen.
Az IMF-delegáció a szokásos éves gazdaságértékelésre érkezett Romániába.
A kormány közleménye szerint a találkozón Ciolacu hangsúlyozta, hogy a román gazdaság növekedésének alapját a beruházások jelentik. A kabinet kiemelten támogatja az infrastrukturális, ezen belül a közlekedési infrastruktúrát érintő projekteket, hiszen ezeknek van a legnagyobb multiplikátorhatásuk a gazdaságban. "Nagy figyelmet fordítunk ugyanakkor az egészségügyi és az oktatási beruházásokra, mivel polgáraink életminőségének javítása is fontos számunkra" - fogalmazott.
A miniszterelnök beszélt arról is, hogy prioritásnak tekinti az adóhatóság (ANAF) "gyors ütemű digitalizálását" az állami kiadások csökkentése és az adóelkerülés visszaszorítása céljából. Ugyanakkor valamennyi illetékes intézménynek - igazságügyi, pénzügyminisztérium, adóhatóság - előnyben kell részesítenie az adóelkerülés leküzdésére és a bevételek növelésére irányuló intézkedések bevezetését. Emellett a kormány által nemrég parlamenti felelősségvállalással elfogadott törvénytervezet megteremtette a minisztériumok számára a jogi keretet az alárendeltségükbe tartozó intézmények átszervezésére - magyarázta.
A kormány közleménye szerint az IMF-küldöttség vezetője, Jan Kees Martijn méltatta a román gazdaság növekedését és a régióban betöltött fontos szerepét. A kormány deficitcsökkentő intézkedéscsomagját "a jó irányba tett fontos lépésnek" nevezte és az ANAF megreformálását szorgalmazta. Jan Kees Martijn arra is rámutatott: a Román Nemzeti Bankkal folytatott megbeszélések során is kiderült, hogy a monetáris rendszer "egészséges" és "stabil".
A Victoria-palotában tartott találkozón a kormány részéről részt vett még Marian Neacşu miniszterelnök-helyettes, Marcel Boloş pénzügyminiszter, Adrian Câciu európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter, valamint Radu Oprea gazdasági miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában