Korlátozás

2023.10.12. 08:22

Ciolacu: 5000 lejre korlátoznánk a magánszemély által egyszerre elkölthető készpénz összegét

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán közölte, hogy a magánszemélyek készpénzkifizetéseinek korlátozása az adócsalás visszaszorítását célozza, nem pedig a készpénz betiltását.
Ciolacu kifejtette, azt a jogszabályt, amely 5000 lejre korlátozná a magánszemély által egyszerre elkölthető készpénz összegét, a pénzügyminisztérium pénzügyi szakemberei dolgozták ki, és nem azt jelenti, hogy betiltanák a készpénzzel történő fizetést.
A miniszterelnök nyomatékosította, az intézkedés az adócsalások visszaszorítását hivatott szolgálni.
Emlékeztetett, hogy uniós szinten Romániában "a legmagasabb az adóelkerülés", amely a GDP 10 százalékát teszi ki, és összesen 160 milliárd lejre rúg.
'Ha ennek a 160 milliárdnak legalább 10 százaléka, azaz a GDP 1 százaléka - 16 milliárd - az államkasszába folyna, már nyugodtan aludnék. És azt hiszem, Boloş úr is nyugodtan aludna. Nyilvánvaló tehát, hogy beavatkozásra van szükség' - szögezte le a miniszterelnök.
Kijelentette, a készpénzfizetés korlátozása körüli 'képmutató, kiszámított játékot' egyes politikusok találták ki, akiknek érvelése 'nem is találkozik a valósággal'.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában