Beszéd

2023.10.10. 16:00

Az USR szóvivője az ukrán elnök parlamenti beszédének elmaradásáról: kínos momentum ez a román állami intézmények számára

Agerpres

A román állami intézmények számára kínos momentumnak nevezte kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szóvivője azt, hogy Volodomir Zelenszjkij mégsem tart délután beszédet a bukaresti parlamentben.
Ionuţ Moşteanu a képviselőház és a szenátus összevont házbizottságának ülése után nyilatkozott a sajtónak arról, hogy a testület lefújta a két ház együttes ülését, amelyen az eredeti tervek szerint az ukrán elnöknek beszédet kellett volna mondania.
A politikus szerint a parlament és a román állami intézmények megmutatták, hogy képtelenek kezelni egy Románia számára nagyon fontos külpolitikai vonatkozású eseményt. Felidézte, hogy az összevont házbizottság kedd reggel kitűzte a képviselőház és a szenátus együttes ülésének időpontját, 'és mindenki arra számított', hogy a plénumban Volodomir Zelenszjkij beszédet fog tartani.
A programmódosítás okait firtató kérdésre az USR szóvivője kijelentette: Zelenszkijt bátor embernek tartja, aki nem ijed meg Diana Şoşoacă fenyegetéseitől. Ezzel arra utalt, hogy a független szenátor az ukrán elnök parlamenti beszédének megzavarását helyezte kilátásba.
'Nem értem, mi történt' - jelentette ki Moşteanu, hozzátéve, hogy pártja a két házelnöktől vár magyarázatot, az összevont házbizottság ülésén ugyanis nem hangzott el semmilyen 'koherens' magyarázat.
A képviselőház ügyvivő elnökének, Alfred Simonisnak arról a kijelentéséről, hogy a programmódosításról Volodomir Zelenszkij kísérete döntött, a szóvivő azt nyilatkozta: erről az ukrán elnöki hivatal nem tájékoztatta hivatalosan a parlamentet. 'Ezen a szinten egy közjogi méltóság programjáról nem sms-ben vagy telefonon zajlik az egyeztetés' - jegyezte meg.
A képviselőház ügyivő elnöke, Alfred Simonis kedden a sajtónak kijelentette, nem tudja, hogy végül miért nem tart beszédet délután Volodimir Zelenszkij a parlamentben.
A politikus kifejtette, az ukrán elnök romániai látogatásának programját nem a parlament szabja meg, és házelnökként nem felel az esetleges programmódosulásokért. 'Mint tudják, ő egy háborús konfliktusban lévő állam elnöke, miután Oroszország megszállta Ukrajnát. A programja percről percre változik. Ő dönti el, hova megy és hova nem megy' - magyarázta Simonis.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában