Ülés

2023.10.12. 18:01

A CSAT jóváhagyta a román hadsereg 2024-2033-as időszakra szóló haderőfejlesztési tervét

Csütörtöki ülésén a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyta a román hadsereg 2024-2033-as időszakra szóló haderőfejlesztési tervét - tájékoztatott az elnöki hivatal.

Forrás: csat.presidency.ro

Agerpres

A közlemény szerint Oroszország agresszív magatartása miatt újra kellett gondolni az új fenyegetésekkel szembeni katonai fellépéshez szükséges fegyverbeszerzési és fejlesztési programokat. Ennek megfelelően többek között az eredeti tervben szereplő mennyiségnél több lőszert szerez be a hadsereg.
Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a román hadsereg a védelmi képességeinek megerősítésére összpontosít „a hagyományos, aszimmetrikus, hibrid és egyéb fenyegetések minden típusának hatékony elrettentése és leküzdése érdekében”. Ezt olyan nagy teljesítményű katonai felszerelések és haditechnika beszerzésével éri el, amelyek kompatibilisek és interoperábilisak más NATO- és EU-tagállamok hadseregének fegyverzetével.
A közlemény utal arra, hogy Románia a hadiipara fejlesztésére is készül. E szerint a CSAT közvetlenül érdekelt abban, hogy az országban olyan ipari kapacitások álljanak rendelkezésre, amelyek képesek előállítani a hadsereg békeidőben történő felszereléséhez szükséges modern haditechnikát, illetve képesek olyan új felszereléseket gyártani vagy fejleszteni, amelyek megsokszorozzák Románia katonai képességeit válság- vagy háborús helyzetekben.

Emellett az ülésén a védelmi minisztérium konkrét intézkedéscsomagot terjesztett elő a hadsereg légi megfigyelési, felderítési és beavatkozási kapacitásának növelésére az orosz támadások ukrán célpontjaihoz közeli román régiókban. Az elnöki hivatal a CSAT üléséről beszámoló közleményében emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapban a térség biztonsági helyzete jelentősen romlott a Fekete-tenger biztonsága és a hajózás szabadsága ellen irányuló orosz ellenséges akciók fokozódása miatt.
„A Fekete-tenger térségében lévő ukrán tengeri és folyami kikötők elleni orosz dróntámadások intenzívebbé válása még közelebb hozta a háborút Románia határaihoz. Az országunk és egyben a NATO területére hulló drónmaradványok incidensei növelték az eszkaláció kockázatát” - olvasható a közleményben. Az elnöki hivatal hangsúlyozta, hogy Románia folyamatosan és részletesen tájékoztatja valamennyi szövetségesét és partnerét ezekről a fejleményekről és lehetséges hatásaikról.
A hatóságok egy drónkrátert fedeztek fel csütörtök reggel a Duna folyam Chilia ágának jobb partján, Plauru településtől mintegy 3 kilométerre északra, miután Oroszország szerdán ismét támadta az ukrán-román határ közelében levő ukrán kikötői infrastruktúrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában