EJEB-döntés

2023.09.27. 16:04

Romaşcanu (PSD): A tagállamok között jelentős kulturális különbségek vannak

Agerpres

Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője szerint a kormánynak elemeznie kell az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) jogerős döntését, amely az azonos neműek alkotta családok elismerésére kötelezi Romániát. Romaşcanu szerint a döntést el kell magyarázni a hazai lakosságnak, Európával viszont meg kell értetni, hogy jelentős kulturális különbségek vannak a tagállamok között.
A PSD szenátusi frakcióvezetője emlékeztetett, Románia már korábban is vállalta, hogy elismeri az azonos neműek közötti házasságokat, amelyeket valamely uniós tagállamban kötöttek, hogy ezáltal lehetővé tegye a romániai tartózkodási engedély megszerzését. Az EJEB mostani döntésével kapcsolatban a kormánynak kell megtennie a következő lépéseket - mondta.
Kifejtette, Romániának uniós tagállamként az EJEB által kijelölt irányba kell tartania, de 'óvatosan' és időt hagyva, mert 'a társadalomnak el kell magyarázni, mit is jelent ez'. Ugyanakkor 'európai szinten is meg kell értetni, hogy jelentős kulturális különbségek vannak a tagállamok között' - mondta a szenátor.
Romaşcanu hozzátette, jogalkotási úton kell majd összhangba hozni a hazai törvényeket az európai jogszabályokkal, ennek módjáról és ütemtervéről az igazságügyi és a külügyminisztériumnak kell döntenie. Úgy vélekedett, a már említett kulturális különbségek miatt valószínűleg egyezkedések kezdődnek majd az EU-val a törvények hatályba lépésének határidejéről.
'A döntés kötelező ereje nem kérdéses, lévén, hogy Románia az Európai Unió tagja, ami kötelezettségekkel is jár, de az elfogadás módjáról és ütemtervéről a kormány és a parlament szintjén kell tárgyalni' - fogalmazott a szociáldemokrata politikus.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) idén május 23-án ítélte el Romániát, amiért elutasítja az azonos nemű párok kapcsolatának polgári jogi elismerését. A testület megállapította, hogy a román állam megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkét, amely a családi és a magánélethez való jog tiszteletben tartását írja elő.
Az EJEB megállapította, hogy Romániának kötelessége biztosítani az azonos neműek kapcsolatainak polgári jogi elismerését és megfelelő védelmét, még akkor is, ha a védelem formáját és típusát illetően bizonyos mérlegelési jogköre van. A kormánynak az azonos neműek házasságával kapcsolatos érvei közül egyik sem írhatja felül a panaszosoknak a kapcsolatuk elismeréséhez fűződő érdekét - írták a május 23-i határozatban.
Augusztusban a román állam fellebbezett az EJEB Nagykamarájánál az ítélet ellen, a Nagykamara bírái azonban elutasították a fellebbezést.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a külügyminisztérium képviseli a román kormányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában