Tervezet

2023.09.19. 10:02

Közzétette a pénzügyminisztérium a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedések tövénytervezetét

Közzétette kedden honlapján a pénzügyminisztérium a Románia hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát szolgáló intézkedések törvénytervezetét, amelyért a kormány felelősséget készül vállalni a parlament előtt.

Illusztráció

Agerpres

A költségvetési hiány csökkentését célzó jogszabályjavaslat szerint jövő évtől az 50 millió eurót meghaladó árbevételű vállalatok az üzleti forgalmuk 1 százalékának megfelelő adót fizetnek, ha a 16 százalékos profitadó ennél az összegnél alacsonyabb. A bankok a profitadó mellett az árbevételük 1 százalékának megfelelő adót is fizetnek.
A tervezet szerint a jelenlegi 500.000 euróról 60.000 euróra csökken az a jövedelemhatár, ameddig egy cég mikrovállalkozásnak minősül. A mikrovállalkozások számára az árbevételük és a tevékenységi területük függvényében két adókulcsot - 1 százalékost és 3 százalékost - vezetnek be.
Ezek szerint a 60.000 eurós vagy ennél kisebb árbevételű mikrovállalkozások 1 százalékos adót fizetnek, kivéve többek között a szoftvergyártásban és a vendéglátóiparban tevékenykedő cégeket.
A 60.000 eurónál nagyobb árbevételű mikrovállalkozások 3 százalékos adót fizetnek, akárcsak azok a cégek, amelyek a következő területeken tevékenykednek: szoftvergyártás, más IT-szolgáltatások, vendéglátóipar, catering szolgálatások, jogi szolgáltatások, egészségügyi szolgáltatások.
Az IT-ágazatban, építőiparban, élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban 2028. október 31-ig korlátozzák az eddigi adókedvezményeket. Az IT-ágazatban dolgozó, 10.000 lejnél nagyobb fizetésű alkalmazottak jövedelemadót fizetnek a 10.000 lejt meghaladó összeg után. Ugyanakkor az IT-ágazat alkalmazottainak társadalombiztosítási járuléka a magánnyugdíjpénztáraknak befizetett járulékuknak megfelelő százalékponttal csökken.
A jogszabályavaslat bevezeti a nagy értékű ingatlanok és ingózások megadóztatását. E szerint a lakóingatlanok esetében az adót úgy számítják ki, hogy 0,3 százalékos kulcsot alkalmaznak az épületnek a helyi adóhatóság által meghatározott értéke és a 2.500.000 lejes felső határ közötti különbségre. A gépkocsik adója a vételár és a 375.000 lejes felső határ közötti különbség 0,3 százaléka lesz.
A tervezet a közintézmények és a hatóságok kiadásait csökkentő intézkedéseket is tartalmaz. Többek között előírja az államtitkári, államtanácsosi/államtitkárhelyettesi/alelnöki tisztségek számának legalább 25 százalékos csökkenését, a betöltetlen állások megszüntetését, az osztályvezetői posztok megszüntetését, illetve a vezetői állások arányának 12 százalékról 8 százalékra csökkentését a közszférában.
Az adócsalás elleni fellépés területén a tervezet megtiltja a származási igazolással nem rendelkező áruk előállítását, tárolását, szállítását és forgalmazását, valamint előírja azt a követelményt, hogy ezeket a tevékenységeket a törvényben meghatározott feltételeknek megfelelően kell végezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában