Tűzoltók napja

2023.09.13. 12:58

Iohannis: A tűzoltók csendes hősök, akik a körülményektől függetlenül éberen oltalmaznak minket

Agerpres

A tűzoltók 'csendes hősök, akik a körülményektől függetlenül éberen oltalmaznak minket' - állapította meg a romániai tűzoltók napja alkalmából megfogalmazott szerdai üzenetében az államfő.
Klaus Iohannis gondolatait Ion Oprişor elnöki tanácsadó tolmácsolta a tűzoltó hősök tiszteletére rendezett bukaresti ünnepségen.
Üzenetében az államfő emlékeztetett arra, hogy a tűzoltók reagálnak elsőként a segélyhívásokra, és segítenek a nehéz és veszélyes helyzetekben. 'Akár egy pusztító tűz lángjaival néznek szembe, akár egy tomboló vihar közepén cselekednek, akár egy súlyos balesetnél lépnek közbe, ezek a bátor mentők habozás nélkül járnak el, a mi biztonságunkat helyezve előtérbe. Ők valódi bátorságról tesznek tanúbizonyságot, amelyet a segítségnyújtás és a megvédésünk őszinte vágya táplál' - vélekedett Iohannis.
Az államfő rámutatott arra, hogy a román tűzoltók veszélyes környezetben dolgoznak, folyamatosan kockára teszik a testi épségüket, hogy megvédjék a polgárok életét és vagyonát. A crevediai tragédia pedig 'szörnyű megpróbáltatás' volt a számukra - vélekedett. Hangsúlyozta, hogy az ilyen drámai események mindenkit arra emlékeztetnek, mennyire fontos a felkészültség a válsághelyzetek megelőzése és hatékony kezelése érdekében.
'Ugyanakkor arra kérem az állami hatóságokat, hogy ne tanúsítsanak semmiféle toleranciát azokkal szemben, akik megsértik az ország törvényeit' - fogalmazott Iohannis.
Az államfő szerint a kormányzati intézmények, a civil társadalom és a polgárok hatékony együttműködésének a vészhelyzetekre való felkészülésben nem kivétellé, hanem szabállyá kell válnia. Hozzátette: határozottan támogatja a lakosság tájékoztatását és felkészítését az ilyen helyzetek kezelésére.
Üzenetében kitért a román tűzoltók szerepvállalására is a Moldovai Köztársasággal és Ukrajnával közös határon, valamint a Törökországban, Korzikán és Görögországban teljesített missziókban.
Klaus Iohannis államfő szerdán kitüntette a Bihar, Brassó, Maros és Suceava megyei katasztrófavédelmi felügyelőségeket, és állami elismeréseket adott át a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségnek alárendelt egységek tisztjeinek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában