Sajtótájékoztató

2023.09.05. 18:18

Iohannis: A román határtól 800 méterre zajlottak az orosz támadások

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Egyetlen drón, drónalkatrész vagy más katonai eszköz alkatrésze sem zuhant Románia területére az ukrán katonai kikötők elleni orosz dróntámadások során - jelentette ki kedden a luxemburgi miniszterelnökkel közös nagysinki sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő.
'Ha ezt az ország elnöke mondja, én elhiszem neki' - tette hozzá Xavier Bettel kormányfő.
Iohannis kifejtette, hogy a hadsereg teljes ellenőrzése alatt tartja az ország területét, és megnyugtathatja a lakosságot: Romániát semmilyen formában nem érintették az orosz támadások. "Ám azt valóban aggasztónak tartjuk, hogy ezek a támadások a román határtól mindössze 800 méterre, tehát hozzánk nagyon-nagyon közel zajlanak. De éberek vagyunk, óvatosak vagyunk, és a NATO védelmét élvezzük" - nyilatkozta az államfő.
Emlékeztetett arra, hogy Románia rendkívül erős biztonsági garanciákat élvez, "a legerősebbeket a történelme során".
Elmondta, hogy Romániának van forgatókönyve arra az esetre is, ha a területet érintenék az orosz támadások. "Mindenki tudja, hogy mi a teendője. Ez nem nyilvános információ, de azt elmondhatom, hogy igen, minden lehetőségre van egy forgatókönyvünk" - fogalmazott Iohannis.
A védelmi minisztérium hétfőn 'határozottan cáfolta' azokat az ukrajnai információkat, amelyek szerint aznapra virradóra Románia területére estek volna ukrán dunai kikötőket támadó orosz drónok.
Közleményében a tárca hangsúlyozta, hogy a román hadsereg valós időben monitorizálta az orosz dróntámadást, illetve a korábbi, vasárnapra virradóra lezajlott támadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában