Schengen

2023.09.13. 17:10

Cioloş: A schengeni kérdés megoldásáig Romániának élnie kellene vétójogával az uniós ügyekben

Agerpres

A schengeni csatlakozás kérdésének megoldásáig Romániának élnie kellene vétójogával minden olyan uniós ügyben, amelyben egyöntetű szavazásra van szükség - vélekedett szerdán a REPER európai parlamenti képviselője, Dacian Cioloş.
A politikus az Európai Bizottság (EB) elnökének éves helyzetértékelő beszédét követően tartott sajtótájékoztatót Strasbourgban. Ursula von der Leyen beszédében egyebek mellett azt mondta, Románia és Bulgária bebizonyította, hogy a schengeni övezetben van a helyük, és a két ország "haladéktalan" befogadása mellett foglalt állást.
Dacian Cioloş rámutatott, Románia "nem tehet úgy, mintha semmi sem történt volna", miután Ausztria "indokolatlanul és az Európai Unió szerződéseiben foglaltakkal szembemenve" megvétózta Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Úgy véli, ez nem pusztán "kétoldalú ügy" Románia és Ausztria vagy Bulgária és Ausztria között, és szerinte a schengeni csatlakozás kérdésének megoldásáig Romániának élnie kellene vétójogával minden olyan uniós ügyben, amelyben egyöntetű szavazásra van szükség. "Románia megteheti ezt. Tud keményen játszani és keményen is kell játszania, mert európai, román és bolgár polgárok jogairól van szó" - fogalmazott.
Az EP-képviselő hozzátette, levelet intézett Klaus Iohannis államfőhöz, Nicolae Ciucă szenátusi elnökhöz és Marcel Ciolacu miniszterelnökhöz, akiktől "határozott kiállást" kért a téma kapcsán az elnök és a kormány részéről az Európai Tanácsban. "Az év végéig meg kell oldani ezt a problémát, ellenkező esetben legalább két, de akár három évre is teljesen bezárulhat a lehetőségek ablaka" - nyomatékosította.
Hozzátette, az Európai Tanács rendszerint decemberi ülésén fogadja el a különböző témákban megfogalmazott következtetéseit és politikai irányvonalait, és ezek jóváhagyásához egyöntetű szavazás szükséges. "Klaus Iohannis államfőnek egyértelműen értésre kellene adnia, hogy a probléma megoldásáig nem adja a hozzájárulását az EU egyéb prioritásaihoz" - szögezte le. Cioloş szerint az uniós állam- és kormányfőknek utasítaniuk kellene belügyminisztereiket, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács idei utolsó, decemberi ülésén hagyják jóvá Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában